Hafta SonuManşet

İda Dayanışma Atikhisar için nöbette – Pınar Bilir

0

Çanakkale’nin su havzaları, Kaz Dağı ekosisteminden sağlanan oksijen deposu, endemik türlerin barındığı, korunduğu doğa, temiz denizi, verimli tarım arazileri devletin kalkınma hamlesi tehdidi ile karşı karşıya.

‘Ağı Dağı ve Kirazlı Köyü bölgesi, hem Çanakkale merkezin hem de çevrede bulunan birçok yerleşim alanının su kaynaklarını beslemektedir. Çok önemli su havzasıdır. Atikhisar Barajı Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu barajıdır ve bu su havzalarından beslenmektedir.’’

Kaz Dağı delik deşik, maden şiketleri çekirge  sürüsü gibi yiyip tüketmekte dağları, devlet muhteşem yatırım olarak gördüğü köprüyle tarım arazilerinin getirisinin artacağını söylemekte,  boğaza yapılması planlanan tershane temiz kalmayı başaran Ege’nin  alnını lekelemekte, Termik Santraller ne fokların ne de insanların yaşamasına izin vermekte.

Bir yanda UNESCO koruma mirası olan Troia, 2018 yılının Troia yılı olmasını sağlarken diğer yanda Troia’nın su kaynağı olan bin pınarlı İda’ya hançer vurulmakta.  Yaşam deniz kenarındaki sahilde değil, suyun kaynağında başlar. Yaşama sahip çıkmak zorundayız. Tek başımıza olduğumuzu düşünüyor ve gücümüzü yok sayıyorlar, bizler yaşam savunucularız, savunup kazandığımız bu yaşam bunu yok etmeye çalışanların bile yaşamasını sağlayacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne Alamosgold şirketinin yıllardır peşinde olduğu Atikhisar barajı su toplama havzasının daha  şirket ruhsat almadan niçin ağaç kesildiğini sorduk

Karabiga’da antik kentin üstünde termik bacaları uzanıyor. Çan’da kanser vakaları sayısı sanırım tatmin edici seviyede değil ki Çan-2 santrali yapılıyor. Şirket bundan çok mutlu oluyor. Aynı şirket termiğin yanına rüzgar santralide kuruyor. Kazanmanın sınırı yok, her kaynaktan besleniyor. Bu şirketlerin hepsi  gülerek,eğlenerek yapıyor bunları.  Zaten millete en başından küfrünü ederek yaptığı için hiç kimseden utanmıyor.

Davalar açılıyor, yaşamı savunmak için, kazanıyorsun olmaz diyorlar ‘’kazanamazsın’’ karara itiraz ediyorsun, tekrar dava açıyorsun. Bu arada santaller kuruluyor, madenler için daha ruhsat alınmadan yol açmak için ağaç kesiliyor. Sana ruhsatı vereceğiz endişe etme diyor. Şirketler için elle gelen düğün bayram.

Bu ülkede yaşam hakkı olmayan bir  azınlığız, çevreciyiz, yaşam savunucusuyuz, hayatın içindeyiz ve SUÇLUYUZ.

 

 

Pınar Bilir

İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.