Hükümetin B planı: Üçüncü köprüye nükleer modeli

İstanbul’a üçüncü köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu İhalesi‘ne hiçbir şirketin teklif vermemesi üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın sözünü ettiği B planına geçildi. B planı, projenin Akkuyu’ya yapılmak istenen nükleer santralde olduğu gibi uluslararası anlaşma ile doğrudan yaptırılması 

İstanbul’a üçüncü köprünün yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu’nun ihalesinde şartname alan 18 şirketin de teklif vermemesi üzerine ihale iptal edilmişti. İhale için şartname alan yerli ve yabancı çok sayıda şirket küresel ekonomik krizi gerekçe gösterdi. Şirket temsilcilerinden yapılan açıklamalarda krizin Avrupa’da derinleşmesi üzerine finansman bulmakta zorlanıldığı belirtildi.

İhalenin iptal edildiğini açıklayan İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, bundan sonra izlenecek yolun Ulaştırma Bakanlığı tarafından izleneceğini söylemişti. Bakan Binali Yıldırım‘ın “Tekif gelirse ne âlâ, gelmezse kara kara düşünecek değiliz, B planına geçeriz” dediği ikinci yolu Vatan gazetesi açıkladı.

Bakanlığın projeyle ilgili yeniden ihaleye çıkmayı düşünmediğini belirten gazete, 3. köprü ve otoyol projesinin Akkuyu’daki nükleer santralde uygulanan ‘uluslararası anlaşma’ ile doğrudan yaptırılmasının düşünüldüğünü öne sürdü.

Nükleer model masada, Japonya hazırda
Habere göre boğaza kurulacak 3. köprü ve otoyol projesi için masadaki en ağırlıklı çözüm nükleer modeli olarak ifade ediliyor. Türkiye’nin Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral projesinde uyguladığı, ‘uluslararası anlaşma’ ile projenin doğrudan bir yabancı ülkeye verilmesi, en rasyonel çözüm olarak görülüyor.

Gazete, geçtiğimiz cuma günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşen Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba‘nın gündeminde Kuzey Marmara Otoyolu olduğunu da iddia etti. Gemba, Akkuyu’daki nükleer santral anlaşmasının bir benzerini Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santral projesinde ve 3. Köprü-Otoyol projesinde de imzalamaya niyetli olduklarını iletti.

Nükleer modeli nedir?
2008 krizinin gölgesinde yapılan Akkuyu Nükleer Santral ihalesi 4 kez tekrarlanmış ancak şirketlerin geçersiz başvuruları nedeniyle başarısız olmuştu. AKP ise son iptalin ardından Rusya ile 13 Mayıs 2010’da Mersin Akkuyu’da 4800 Megawatt kurulu gücünde bir nükleer santral kurulumuna ilişkin uluslararası andlaşma imzaladı.

Projenin uluslararası andlaşma yoluyla yapılmasına yönelik eleştirilere “Mevcut piyasa koşulları ve küresel finans sorunları nedeniyle ihale yoluyla nükleer santral yapılamaz” diyerek yanıt veren AKP, böylece projede hızlı ve engelsiz ilerlemiş oldu.

(sendika.org)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adalılar bir kez daha İBB önünde: ‘Azmanbüsler’ için imzalar teslim edildi

İBB'nin ziyaretçilerin toplu ulaşımı için Adalar'a getirdiği 'azmanbüs'lere karşı Adalıların topladığı sekiz bini aşkın imza, bugün Saraçhane'de İBB yetkililerine teslim edildi.

AB’den yeni iklim kuralları: Havayolları uçakların buhar izlerini izlemek zorunda

Avrupa Komisyonu, şirketlerden uçakların 'yoğunlaşma izleri'nin tahmini iklim etkisini ve yıllık olarak yaydıkları karbondioksit miktarını bildirmesini istedi.

Ankara YHT garı için devlet 5 milyon kişinin daha ‘garanti’ ücretini ödedi

Devlet, Kolin, Cengiz ve Limak holdinglerin ortaklığındaki işletmeye şimdiye dek ödediği 15 milyon dolara ek olarak, geçen yıl da 410 milyon TL ödedi.

Dünya Mirası Adalar’dan İmamoğlu’na destek ve planlama çağrısı

Dünya Mirası Adalar, Ekrem İmamoğlu'na mektup yazarak Adalar'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için destek talep etti. Dernek temsilcileri, mektupta Adalar'a uygun bir ulaşım ve ziyaretçi planının hazırlanması taleplerini tekrarladı.

SHURA: ‘Türkiye’nin şebeke altyapısı elektrikli araçlara hazır olmalı’

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi'nin yeni raporu, elektrikli araçların Türkiye'nin şebeke altyapısına entegrasyonu için yatırım ve politika önerileri sundu. Rapora göre Türkiye'de 2035 yılına kadar sayısı 11 milyonu bulması beklenen elektrikli araçlar, ulaşım emisyonlarını yüzde 41 oranında düşürebilir.

EN ÇOK OKUNANLAR