Kategoriler: ManşetTürkiye

Hrant’ın adı doğduğu sokağa verildi, darısı Ergenekon Cadddesi’ne

Malatya Belediyesi, kentte 2 bin 400 cadde ve sokak adını yeniden belirledi. Bu düzenlemeye göre uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink’in adı, Malatya’da doğduğu evin bulunduğu sokağa verildi.

Malatya’daki sivil toplum örgütlerine isim konusunda teklifte bulunmaları için çağrıda bulunduklarını söyleyen Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, çalışma kapsamında ülke siyasetine, sanatına önemli katkılarda bulunmuş çok sayıda Malatyalının isimlerinin cadde ve sokaklara verildiğini belirtti.

Çakır, şöyle konuştu:

”Sokak adlarına baktığımızda çok sayıda aynı ismin var olduğunu görüyorduk. Örneğin ‘Okul 1. Sokak, Okul 2. Sokak, Okul 3. Sokak… şeklinde uzayıp gidiyordu. Bununla ilgili bir veri tabanı oluşturmak da çok güç oluyordu. Kentteki derneklere, çeşitli sivil toplum kurumlarına yazıyla isim tekliflerinde bulunmalarını istedik. İsim teklifi almaya halen devam ediyoruz. Çünkü belirlenen isimler arasında az da olsa küçük hatalar yapılmış olabilir. Gelen teklifleri bir havuzda toplayarak yeniden gözden geçireceğiz.”

Cadde ve sokaklara isim belirlenmesi sürecinde, Malatyalı tanınmış isimlerin de dikkate alındığını belirten Çakır, İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink’in adını da doğduğu evin bulunduğu Çavuşoğlu Mahallesi’ndeki bir sokağa verdiklerini kaydetti.

Çakır, ”Bu sokak, Hrant Dink’in doğduğu evin bulunduğu sokaktır. Buraya Hrant Dink adının verilmesinin doğru olacağını düşündük. Ayrıca Malatyalı sanatçılar Ahmet Kaya, İlyas Salman, Belkıs Akkale ve Kemal Sunal’ın da isimleri çeşitli sokaklara verildi” dedi.

Darısı Ergenekon Caddesi’ne

Hrant Dink’in kurduğu Agos Gazetesi’nin de içinde bulunduğu Ergenekon Caddesi’nin adının Hrant’ın Arkadaşlarının girişimi ile Hrant Dink Caddesi olarak değiştirilmesi önerisi yetkililerce kabul görmemişti. Hrant Dink’in suikast sonucu öldürüldüğü her 19 Ocak günü Ergenekon ismi Hrant Dink Caddesi olarak temsili olarak değiştirilse de bu durum çok uzun sürmüyor. Malatya Belediyesi’nin bu girişiminin İstanbul Belediyesi tarafından da örnek alınarak Hrant Dink’in adının hayatını adadığı Agos’un bulunduğu caddeye verilmesi, “Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz” diyen herkesin dileği.

(Agos, Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi