Kategoriler: Sivil Toplum

Kadınlar için ailenin dışında da hayat var

Sosyalist Feminist Kollektif, kadınların yaşam alanını, aile ve onun sürdürülmesiyle ilgili görevlerle sınırlayan anlayışa karşı, 9 Şubat, Cumartesi günü, saat 13.00′da Beşiktaş’ta Başbakanlık ofisinin önünde bir protesto gösterisi düzenliyor.

Kollektif, kendi web sitesinde yayınladığı yazıda; kadınlarının hayatlarının ataerkil kapitalist sistem içinde her dönem zor olduğunu, ancak AKP döneminde bu zorluğun yeni bir boyut kazandığını  bildirerek şunları söylüyor:

Şu açık ki, bugün patriyarkanın (ataerki) en yoğunlaşmış biçimine bir örnek oluşturan AKP muhafazakârlığı ile kapitalizmin dönemsel ihtiyaçları, kadınları değil aileyi güçlendirmeyi gerektiriyor. Kapitalist sistemin içinde bulunduğu büyüme krizini ucuz emekle aşma çabası, her gün daha genişleyen bir işgücü havuzuna, yani artan nüfusa gereksinim duyuyor. Ama  bugün doğan o üç çocuk, 4+4+4 yasasına rağmen (!) en erken 11 yıl sonra işgücüne dâhil olabileceği için, acilen birilerinin iş gücüne katılması isteniyor… Sizce kim bu birileri? Tabii   ki biz kadınlar. İşte bu yüzden devlet kurumları ve sermaye temsilcileri samimiyetsiz bir kadın istihdamını destekleme, arttırma söylemi tutturmuş gidiyorlar… Bize düşen düşük ücretli, süreksiz, güvencesiz işler oluyor. Üstelik tüm bunları, dışarıda ücretli bir işte çalışsak da çalışmasak da, ortalama 6 saat harcadığımız ev ve çocuk-hasta-yaşlı bakım işlerinin hiçbirinde bir azalma olmadan, onlarla birlikte yapmaya devam etmek zorundayız. Bugün muhafazakâr iktidarın da sermayenin de adeta etekleri tutuşmuşçasına, dağılıyor paranoyası ile uğruna ortalığı ayağa kaldırmaya çalıştıkları, işte bu “aile”…

Bugün egemen olan ve kadınlara dayatılan ailenin, tek meşru ve istenen yaşama biçimi olduğu düşüncesini reddeden Kollektif, kadınlara şu çağrıyı yapıyor:

Sevgili Kadınlar,

AKP hükümeti, yürüttüğü politikalarla aile dışındaki tüm yaşam ihtimallerini yok sayıyor, imkansızlaştırıyor. Biz kadınlara, yalnızca aile içinde ve ağır yükümlülükler altında var olma imkanı sunan bu erkek egemen dayatmaya karşı çıkıyoruz.

“Aile dışında hayat mümkün” demek için,

9 Şubat, Cumartesi günü, saat 13.00’da Beşiktaş’ta Başbakanlık ofisinin önündeyiz!

Hep birlikte olalım !

(sosyalistfeministkolektif.org)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi