19 Ocak 2007’de katledilen Hrant Dink İstanbul’da, genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde, ölümünün 13’üncü yıldönümünde önünde anıldı.
Agos Gazetesi’nin eski ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’na ‘Utanmak İçin Geç Değil’ yazılı pankart asıldı. Geniş güvenlik önlemleri alınan anmaya, iki kez polis barikatından geçerek girildi; Osmanbey metrosu ve Şişli’ye çıkan yollar kapatıldı.
Anma öncesinde kısa bir açıklama yapan Bülent Aydın, 2015 yılında Diyarbakır Sur’da öldürülen Tahir Elçi ve geçtiğimiz yaz geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Cüneyt Cebenoyan‘ı andı, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala‘ya selam gönderdi.
Anma programının ilk konuşmacısı olan ve 1994’te öldürülen Yusuf Ekinci‘nin oğlu Serhat Ekinci kısa bir konuşma yaparak Türkiye’deki faili meçhullere dikkat çekti. Hrant Dink’in ölümünün toplumsal boyutuna değinen Ekinci, Türkiye’de hukukun üstünlüğü sağlanmadığı sürece adaletin gelmeyeceğini söyledi.
Fincancı: 19 Ocak’ta zaman durdu
“Hrant’ın arkadaşları” adına yazılı açıklamayı okuyan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise Hrant Dink’in ölüm haberini aldığı 19 Ocak 2007 akşamı için “Zaman durdu” dedi. Sözlerine, “Birlikte kurulan hayallerin sıcaklığı hala yüreğimizde. Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı birlikte onarmak boynumuzun borcu” diye devam eden Fincancı yazar Bertolt Brecht’in “Kötülüğe karşı duyulan nefret yüzünü çirkinleştirir insanın/Haksızlığa karşı bağırmak sesini kabalaştırır” sözlerini anımsattı.
“13 koca yılda, ‘faili meşhur’larını bizlerden köşe bucak kaçıran o devlet erkine karşı bağırmak, haksızlıklara karşı bağırmak kabalaşmadan sayılır mı?” diye soran Fincancı, adalet için 13 yıldır mücadele eden Hrant Dink’in arkadaşlarının ‘hakikatin değerini hatırlattığını’ifade etti:
‘Bitimsiz bir mücadele…’
“Hakikat arayışı bitmiyor, bitmedi hiç. Cumartesi Anneleri’ni meydanlardan sürseler de, hakikati haykıranları hapsetseler de, insanlığa karşı suçlarla sindirmek için üzerimize gelseler de, hakikati haykırmaktan vazgeçmemişti ya Hrant, vazgeçmeyeceğiz öyleyse hiçbirimiz. Kötülüğe karşı nefret değil bizimkisi. Bitimsiz bir mücadele. Kötülüğün sıradanlığına kapılmasın insan, hakları için mücadele etsin, boyun eğmesin erke.”
Saatler 15.05’i gösterdiğinde söz, Hrant Dink’e bırakıldı. Dinletilen kayıttan Halaskargazi Caddesi’nde toplanan binlerce kişiye seslenen Hrant Dink, “Evet biz Ermenilerin bu topraklarda gözü var çünkü kökümüz burada ama merak etmeyin bu toprakları alıp gitmek için değil bu toprakların gelip dibine girmek için” dedi.
Anmada “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hrant için adalet için”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Öldür diyenler yargılansın” sloganları atıldı. Bülent Aydın, cinayetten tam 9 yıl sonra mahkemeye çıkarılan üst düzey kamu yetkililerinin yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasının 18 Şubat’ta yapılacağını hatırlattı ve “Davanın başından bu güne bir sözümüz var, şimdi yine tekrarlıyoruz. Biz bitti demeden bu dava bitmez” ifadelerini kullandı.
Anma törenine Dink’in eşi Rakel Dink ve oğlu Arat ve kızı Delal Dink’in yanı sıra CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker; HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Oya Ersoy, Garo Paylan, HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.
‘