DünyaManşet

Hong Kong’ta zafer protestocuların: Çin’e iade tasarısı geri çekildi

0

‘Şüphelilerin’ Çin’e iadesi için hazırlanan yasa tasarısının aylardır dev gösterilerle protesto edildiği Hong Kong’tata hükümet, tasarının geri çekildiğini duyurdu. Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin’in Hong Kong’daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyordu.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam’ın suçluların Çin’e iadesi yasa tasarısını resmi olarak geri çektiği duyuruldu.  Aylardır süren büyük çaplı protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan’da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan‘a iadesini kolaylaştırıyordu.

Hong Kong Parlamentosu’nda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki olaylarda çok sayıda milletvekili de yaralanmıştı. Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong’un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan’a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyordu.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyordu.

1997’de Çin’e devredilen özerk bölgeye ‘tek ülke, iki sistem’ politikasıyla, sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda, 2047’ye kadar ana karaya bağlı kalarak, idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.