Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Hong Kong’ta haber kanalı Stand News’e polis baskını: Altı gazeteci göz altında

0

Hong Kong polisi, bağımsız bir haber sitesi olan Stand News‘e baskın yaparak, burada çalışan altı gazeteciyi tutukladı.

Gazeteciler “komplo kurmak için kışkırtıcı yayınlar yayınlamak”la suçlanıyor.  Bir süredir hem mevcut hem de eski Stand News çalışanları Hong Kong yönetiminin hedefindeydi. Gazete, özellikle 2019’daki  demokrasi yanlısı protestolar sırasında öne çıkan bir avuç nispeten yeni çevrimiçi haber portalından biriydi.

Polisten yapılan açıklamada, “ilgili gazetecilik materyallerini arama ve el koyma” yetkisine sahip olduklarını belirten İçişleri  yetkilisi John Lee, polisin haber kuruluşuna yönelik operasyonunu desteklediğini ve “ulusal güvenliği tehdit eden davranışlara sıfır tolerans” göstereceklerini söyledi:

“Medyayı siyasi amaçlarını veya diğer çıkarlarını sürdürmek için bir araç olarak kullanmak, özellikle ulusal güvenliği tehlikeye atan suçlar olmak üzere yasaya aykırıdır. Bunlar, basın özgürlüğüne zarar veren şeytani unsurlardır.”

Hong Kong ‘her zaman gazetecilere ihtiyaç duyacak’

Stand News’in sosyal medya sayfasında yayınlanan görüntülerde, sabah erken saatlerde müdür yardımcısı Ronson Chan’ın evinin kapısına kalabalık bir ekiple giden polislerin, Chan’ı alarak götürdükleri görünüyor. Stand News baş editörü Patrick Lam ise polisin Hong Kong’un Kwun Tong bölgesindeki binayı araması sırasında kelepçeli olarak ofis binasına getirildi.

Bir gece önce Chan, başkanı olduğu Hong Kong Gazeteciler Derneği‘nin (HKJA) yıllık yemeğine ev sahipliği yapmış ve Apple Daily’nin kapatılmasına atıfta bulunarak kentin her zaman gerçeğe ve gerçek gazetecilere ihtiyaç duyacağını söylemişti. 

Bu yılın başlarında, yine yüzlerce polis, Hong Kong ve Çin liderliğini sert bir şekilde eleştirdiği bilinen bir yayın olan Apple Daily‘nin binasına baskın düzenlemiş; varlıkları dondurulan, yöneticileri gözaltına alınan gazete kısa süre sonra kapatılmıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Hong Kong yönetimini Temel Kanun uyarınca basın özgürlüğünü korumaya çağırdı. Hong Kong’un İngiltere’den Çin’e geri verilmesiyle yürürlüğe giren Temel Kanun, toplanma ve ifade özgürlüğü gibi hakları koruyor.

Hong Kong yetkilileri ise, bir ulusal güvenlik yasasının çıkarılmasının ardından şehirdeki muhalefeti giderek daha fazla bastırıyor. Tartışmalı yasa maddeleriyle ayrılmayı savunanlar veya yabancı güçlerle gizli anlaşma yapmakla suçlananlar müebbet hapis cezasına çarptırılıyor. 

Gazeteciler ve STK temsilcileri,  yasanın Hong Kong’un yargı özerkliğini azalttığını ve göstericileri ve aktivistleri cezalandırmayı kolaylaştırdığını belirtiyor. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.