ManşetHayvan Hakları

Hong Kong’ta bir pet shopta Covid şüphesi yüzünden iki bin hayvan öldürülecek

0
Hong Kong‘ta bir pet shop’ta bazı hamster’larda Covid saptanması üzerine  yaklaşık iki bin hamster ve diğer küçük memelinin öldürülmesine karar verildi.

Little Boss adlı pet shop’ta bir çalışanda koronavirüs saptanması üzerine mağazadaki yüzlerce hayvana da test yapıldı ve 11 hamster’ın testi pozitif çıktı.

Mağazadaki tavşan ve çinçilaların testleri negatif çıkmasına rağmen bu hayvanların da “önlem olarak” öldürüleceği açıklandı. 22 Aralık’tan sonra bu mağazadan alışveriş yapan kişilere de hayvanları teslim etmesi çağrısı yapıldı. 

Kararın Çin’e bağlı bir özel idari bölge olan Hong Kong’da yürürlükte olan “Sıfır Covid” stratejisi kapsamında alındığı belirtiliyor.

Hayvan aktivistlerinden ‘öldürmeyin’ kampanyası

Karar hayvan aktivistlerinin ve hayvanseverlerin büyük tepkisine yol açtı.  Hayvanların öldürülmemesi için internette imzaya açılan bir dilekçeyi şimdiden 14 bin kişi imzaladı.

Danimarka ve İspanya‘da da 2020’de koronavirüse karşı mücadele kapsamında çiftliklerde yetiştirilen tüm vizonlar öldürülmüştü. Aralık 2021 itibarıyla, İtalya dahil 12 ülkedeki (10 Avrupa ülkesi ile ABD ve Kanada) 465 vizon çiftliğinde Covid-19 salgınları doğrulandı. Şubat 2021’de Avrupa Gıda Standartları Ajansı, tüm vizon çiftliklerinin salgın bakımından risk altında sayılması gerektiğini bildirmişti.

Hong Konglu yetkililer hamster’lar için telefon hattının açıldığını ve bu hayvanların ithali ve satışının yasaklandığını açıkladı.

Köpek, kedi, evcil gelincik ve kemirgenler Covid 19’a yol açan Sars-Cov-2 virüsüne yakalanabiliyor. Ancak virüsün hayvanlardan insanlara değil, insanlardan hayvanlara geçtiği konusunda çalışmalar bulunuyor.  Hong Kong Tarım Dairesi Başkanı Leung Siu-fai, ”Evcil hayvan sahipleri hijyene dikkat etmeli ve hayvanlarını öpmekten kaçınmalı” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.