Danimarka Covid-19 mutasyonunu durdurmak için 15 milyon vizonu katletmeye hazırlanıyor

Danimarka Başbakanı yaptığı açıklamada ülkedeki vizonlarda yeni bir koronavirüs mutasyonunun keşfedildiğini bu yüzden de çiftliklerdeki tüm vizonları öldürmeyi planladıklarını söyledi.

Aralarında Ebola, SARS, kuş gribidomuz gribi ve koronavirüs gibi son yıllarda ortaya çıkan hayvan kaynaklı hastalıkların yayılmasında doğanın insan tarafından aşırı sömürülmesinin ve yaban hayvanı ticaretinin etkisi çok büyük olduğuna dair birçok rapor yayınlandı.

Ancak ülkeler bu durumdan ders çıkaracağı ve doğayla kurduğu ilişkiyi yeniden şekillendireceğine koronavirüsün faturasını hayvanlara kesmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise Danimarka oldu.

Koronavirüste mutasyon keşfedildi

Danimarka Başbakanı Mette Frediksen, düzenlediği basın toplantısında yeni tip koronavirüse karşı mücadele kapsamında çiftliklerde yetiştirilen tüm vizonları öldürmeyi planladıklarını duyurdu.

Hükümetin sağlık yetkilileri tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunan Başbakan, raporda ülkenin kuzey kesiminde vizonlardan enfekte olan 12 kişide bulunan virüste mutasyon keşfedildiğini söyledi.

Sağlık bakanı Magnus Heunicke ise ülkenin kuzeyindeki koronavirüs vakalarının yarısının vizonlarla ilişkili olduğunu belirtti. AP’nin aktardığına göre Başbakan açıklamasında “Bu durum baya ciddi. Vizonlardaki mutasyona uğramış virüs dünya çapında yıkıcı sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca bu mutasyonun gelecekteki aşıların etkinliğini azaltabileceğinden endişe duyduklarını belirtti.

Dünyanın en büyük vizon kürkü ihracatçısı

Danimarka dünyanın birinci vizon kürkü ihracatçılarından ve öldürdüğü vizonlardan yılda yaklaşık 17 milyon kürk elde ediyor. Bu kürklerin en büyük alıcıları ise Çin ve Hong Kong.

Ülkede yaklaşık 15 milyon vizon popülasyonu bulunduğu tahmin ediliyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise yalnızca işin ekonomik boyutuna değinilerek bu vizonların öldürülmesinin 785 milyon dolar zarara yol açacağı belirtildi. Çiftliklere zararlarının karşılanması için ödeme yapılacağı da belirtildi.

Danimarka Gıda Bakanı Mogens Jensen, geçen ay 41 olan enfekte çiftlik sayısının bu ay 207’ye yükseldiğini ve hastalığın Jutland’ın batı yarımadasının tamamına yayıldığını söyledi.

‘Kürk çiftçilerinin bu işten uzaklaşması için bir şans’

Hayvan refahı grubu Humane Society International’ın Avrupa sözcüsü Joanna Swabe yaptığı açıklamada Danimarka’yı “vatandaşlarını korumak için çok önemli ve bilime dayalı bir adım” attığı için alkışladı ve koronavirüs sebebiyle bu kadar çok vizon kaybetmenin kürk çiftliklerinin işten çıkmasına neden olacağını umduğunu söyledi.

Swabe açıklamasında “İster Covid-19 için itlaf edilmiş isterse kürk için öldürülmüş milyonlarca vizonun ölümü bir hayvan refahı trajedisi. Ancak bu durum kürk çiftçilerinin artık bu acımasız ve ölmekte olan endüstriden uzaklaşmasını ve daha insancıl ve sürdürülebilir bir seçim yapmak için açık bir fırsata sahip olmalarını sağlayabilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR