Hayvan HaklarıManşet

Hollanda’da cins kedi ve köpek türlerinin yasaklanmasında yeni adım

0

Hollanda, sevimli görünürken “içler acısı” sağlık problemleri yaşayan düz suratlı köpek ve kıvrık kulaklı kedi cinslerine yasak getirmeye yönelik adım atıyor.

Hollanda Tarım Bakanlı Piet Adema, yaptığı açıklamada, tasarım türleri sahiplenmeyi ve reklam veya sosyal medyada fotoğraflarına yasak getirmeyi hedeflediğini söyledi:

Bu konu beni sadece bir bakan olarak değil, bir kişi olarak da etkiliyor. Sırf onların ‘güzel’ ve ‘sevimli’ olduklarını düşündüğümüz için hayatı masum hayvanlar için perişan hale getiriyoruz. Bu nedenle bugün, hiçbir evcil hayvanın görünüşünden dolayı acı çekmediği bir Hollanda’ya doğru büyük bir adım atıyoruz.

Hedeflenen sahiplenme ve teşhir yasaklarının dikkatli bir şekilde üzerinde çalışılması için çok zaman gerekeceğini açıklayan Adema, sürecin karmaşık olmasına rağmen, benimsenen yaklaşımın doğru olduğunu vurguladı.

Hollandalı bakan, insanların tamamen iyi niyetli olsa da bakımını yaptığı hayvanların görünüşlerinin karanlık taraflarının genelde farkında olmadığını belirtti.

‣ Nasıl Bir Hayvansever…
‣ Pet shoplar Kasaplar Odası’na mı bağlandı?

Adema, hükümetin, yasaktan etkilenecek türlerin tam bir listesi üzerinde çalışacağını ancak bunun zaman alacağını açıkladı.

Yasaklanan türler arasında pug, Fransız bulldog’u ve İngiliz bulldog‘u gibi köpek türlerinin yanı sıra Scottish fold gibi kedi türlerinin olacağı tahmin ediliyor.

Küçük burunlu köpekler nefessiz kalıyor

Son araştırmalar, Fransız ve İngiliz bulldog’ları, pug’lar ve diğer kısa burunlu köpeklerin, özellikle nefes alma konusunda olmak üzere sağlık sorunlarına daha yatkın olduğuna yer verdi.

Adema, parlamentoya sunduğu öneriyi açıkladığı bir mektupta, söz konusu hayvan türlerine yönelik şunları söyledi:

Burunları çok kısa olan köpekler sürekli olarak nefessiz kalıyor ve yaşamları boyunca nefes nefese yaşıyor. Olağandışı kafatası şekline sahip köpekler, kalıcı bir baş ağrısından muzdarip olabilir. Kıvrık kulaklı kedilerin kıkırdaklarında deviasyon vardır ve bu onlara çok fazla acı veriyor olabilir.

Teklife eşlik eden brifing notlarında, “Bu kedilerin, belirli bir genin neden olduğu bir kıkırdak kusuruna sahip oldukları için her zaman acı çektiklerine dair bilimsel kanıtlar bulunduğunu” belirtti.

Adema, hükümetin orta Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi‘ndeki veteriner genetiği uzmanlarından tavsiye istediğini de sözlerine ekledi.

Teşhir yasağı

Belirli bir evcil hayvan türünün sık sık görünür olmasının o türe yönelik talebi artırabileceği için, zararlı görünüş özelliklerine sahip evcil hayvanlara olan talebi azaltmak için teşhir yasağı üzerinde çalışıyor. Buna göre, reklamlarda ve sosyal medyada zararlı dış özelliklere sahip evcil hayvanların gösterilmesine yasak getirilmesi planlanıyor.

2014’ten beri yasak

Hollanda, görünüşlerinden ötürü çoğaltılan hayvanları 2014’te yasaklamıştı. Buna karşın bazı hayvanlar yasa dışı olarak satılıyor veya yurt dışından getiriliyor. 2019’da ise hükümet, özel olarak burnu kafatasının uzunluğunun yarısından daha küçük olan köpeklere yönelik kurallara güncelleme getirmişti.

Önerilen yeni kurallar ise yasal boşlukları kapatmak için tasarlandı. Kabul edilmesi halinde bu tür hayvanları sahiplenmek de yasa dışı olacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.