DünyaAvrupa'da Yeşil DalgaManşet

Hırvatistan Parlamentosu’nda yedi yeşil milletvekili

0

Hırvatistan’da Pazar günü gerçekleşen genel seçim sonuçları açıklandı. Merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) 151 sandalyeli ulusal mecliste sandalyelerin 67’sini kazandı.

Euronews’de yer alan habere göre HDZ Genel Başkanı Andrej Plenkovic seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada oy veren herkese teşekkür ederek, “Halk, Hırvatistan’ın ilerlemesini istediği yolu seçti. Geride bıraktığımız dönem zorlu ama tecrübe doluydu. Önümüzdeki dönem ise büyük sorumluluklar barındırıyor” dedi.

Parti salt çoğunluk elde edemediği için daha küçük gruplar ile bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Muhalefet liderinden istifa önerisi

Sosyal Demokrat Parti (SDP) liderliğindeki Restart koalisyonu ise 41 sandalye kazanarak ana muhalefet pozisyonuna yerleşti. Muhalefet lideri Davor Bernardić yenilgiyi kabul etti ve istifa etmeyi önerdi.

Halk şarkıcısı Miroslav Škoro liderliğindeki milliyetçi Vatan Hareketi ise 16 sandalye kazanarak yarışta üçüncü oldu.

Yeşiller koalisyonundan yedi kişi

Yeşiller ve sol koalisyonu olan Hırvatistan Sürdürülebilir  Kalkınma Partisi’nden (ORAH) yedi kişi de parlamentoda yer alacak.  Koalisyon, daha çevre dostu politikaları olan ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkan Tomislav Tomašević liderliğinde bir araya geldi.

Seçim sonuçlarını duyuran Avrupa Yeşilleri “Bu tarihi sonuç için tebrikler! Hırvatistan’ı yeşil yapmak için seçilmiş temsilcilerle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.