Manşetİklim Krizi

Hindistan’da sıcak dalgası: Hasat kavruldu, milyonlarca insan risk altında

0

Hindistan ve Pakistan’da bir milyardan fazla insan, bu hafta boyunca  amansız bir sıcak dalgasıyla karşı karşıya kaldı. 

Meteorologlar, nisan ayı için rekor kıran bir “ısı kubbesi” altında, sıcaklıkların önümüzdeki günlerde iki ülke sınırı boyunca yaklaşık 49 dereceye ulaşacağını tahmin ediyor.

Giderek daha da sıklaşan aşırı sıcaklar, “ısı kubbesi” olarak bilinen fenomeni yaratıyor. Atmosferin, sıcak okyanus havasını bir kapak gibi hapsetmesi nedeniyle oluşan yüksek basınç koşulları, basınç sistemleri arasındaki etkileşimden kaynaklandığı düşünülen bir kubbeye neden oluyor. Hindistan alt kıtasında oluşan kubbe, 40C’nin üzerinde sıcaklıklara neden oluyor.  

Bu durum önemli sağlık sorunlarına neden oluyor çünkü hekimlerin de dikkat çektiği üzere insanın sağlıklı kalabilmesi için vücut ısısının 37C’de tutulması gerekiyor.

2020’de yayınlanan bir çalışmada gösterildiği gibi, 1950’den beri tüm dünyada sıcak dalgalarının süresi ve sıklığı artıyor. 

Hindistan’da hazirandaki serinletici muson yağmurları öncesinde tipik olarak ilkbaharın sonlarında yılın en sıcak günleri yaşanıyor. Ancak, milyonlarca insanın hayatını ve ürün güvenliğini tehdit eden son sıcak dalgası, mart ayının başından bu yana ortalamaların çok üstünde. Ülkede mart ayı sıcaklıkları 1901’den bu yana en yüksek değerlere ulaştı.

En yoksul ve dışarıda çalışan kesim için ‘ölüm cezası’ gibi

AP’ye konuşan bahçıvan Prem Kishore, “Zengin insanların evlerinde ve ofislerinde klima olacak, ama burada [Yeni Delhi’de], bahçıvanlar ve açık alanlarda çalışanlar gibi insanlar, bu kadar sıcakta nasıl hayatta kalacaklar?” diye soruyor. 

Ülkede giderek etkisini artıran ve yoğunlaşan sıcak dalgaları, her yıl ülkenin en yoksul kesiminden yüzlerce insan için bir “ölüm cezası” anlamında. Özellikle de çekçek sürücüleri, sokak satıcıları, yevmiyeli çalışanlar ve evsizler, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması açısından büyük risk altında bulunuyor. 2015’teki sıcak dalgası sırasında en az 2.081 kişi ölmüştü; bu rakam 1992’den bu yana en büyük ölüm sayısıydı. 

26 Nisan Salı günü Pakistan‘ın Dadu şehrinde de 47 derece ölçüldü. Bu, Kuzey Yarımküre’de o gün görülen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti.  Ganj kıyısında, Uttar Pradesh, Varanasi‘de de 41C ölçüldü. Sıcaklıklar diğer dokuz şehirde 45C’yi aştı. 

Meteorologlar ise en kötüsünün henüz gelmediğini söylüyor. Sıcaklığın bazı şehirlerde 50C’ye yaklaşması bekleniyor. Meterolog Scott Duncan, “Bu dalga, gezegenin tüm nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını etkileyecek” diyor.

Gıda ve su kaynakları da tehlikede

Sıcak dalgası, Hindistan’da ve küresel olarak tarım ve su tedariki alanında da büyük sorun yaratıyor.

Hindistan’ın en büyük buğday üreten eyaletleri Haryana, Pencap ve Uttar Pradesh‘teki çiftçiler, alışılmadık derecede kurak geçen mart ayının ardından tarlalarının kavurucu güneş altında kavrulmasını izledi.

Pencab’taki tarım yetkilisi JDS Gil, İndia Today‘e ısı kubbesinin etkisinin çok hızlı gerçekleştiğini anlattı: “Mahsul daha hızlı bir şekilde olgunlaştı, bu da tane boyutunu küçülttü. Bu da verimde ciddi bir düşüşe neden oldu.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve diğer iklim değişikliğinin tetiklediği olaylar nedeniyle dünyanın temel gıda kaynaklarının zaten baskı altında olduğu bir zamanda gelen bu haber, tarımsal kaynaklar konusunda endişe yaratıyor.

Hindistan Başbakanı Modi, savaş koşullarında ABD Başkanı Joe Biden‘a Hindistan’ın “dünyaya gıda stoğu sağlamaya hazır” olduğunu söylemişti, ancak benzeri görülmemiş sıcak dalgası bunun gerçekleşmesi konusunda şüphelere yol açıyor. 

İklim Eylem Ağı danışmanı Harjeet Singh yeni duruma ilişkin “Buğday fiyatları yükselecek. Ukrayna savaşı yüzünden birçok ülkenin telafi etmek için Hindistan’dan gelen buğdaya güvendiği bir ortamda, sıcak dalgasının yaratacağı etki Hindistan’ın çok ötesinde hissedilecek” dedi. 

Reuters/ADNAN ABİDİ

Sıcak dalgası, yangınları da artırdı. Yeni Delhi‘deki devasa çöplükler son haftalarda birkaç kez alev aldı. Doğu Hindistan eyaleti Odisha‘da okullar bir haftalığına kapatıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.