Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan Himalayalarında çığ düştü: En az dört dağcı öldü, 20’den fazla kişi kayıp

0

Kuzey Hindistan‘da bugün sabah saatlerinde 41 kişilik bir dağcı grubunun üstüne çığ düştüğü, en az dört kişi öldüğü ve diğerlerinin kayıp olduğu

34 dağcılık kursiyeri ve 7 eğitmenden oluşan grup, yüksek irtifa eğitiminin ardından, kuzeydeki Uttarakhand eyaletindeki 5670 metre yükseklikteki Draupadi ka Danda-II dağ zirvesinden dönerken çığ altında kaldı.

Hindistan Savunma Bakanlığı‘na bağlı dağcılık okulu Nehru Dağcılık Enstitüsü‘nün yaptığı açıklamada, ulusal afet müdahale kuvvetleri ve Hindistan Hava Kuvvetleri’nden yetkililerin bölgeyi araştırırken dört kişinin cansız bedenine ulaştığı belirtildi.

The National ise, Nehru Dağcılık Enstitüsü’nden Rakesh Meher’e dayandırdığı haberinde 10 kişinin cesedine ulaşıldığını; Eyalet Afet Müdahale Gücü yetkilisi Ridhim Aggarwal’ın da  şimdiye kadar sekiz kişinin kurtarıldığını açıkladığını söyledi.

Uttarkand polis şefi Ashok Kumar Reuters‘e verdiği demeçte, “Hindistan Hava Kuvvetleri olayın yaşandığı dağda havadan keşif yapıyor. Olay yerine ulaşmak kolay değil” dedi.

Dün de Nepal Himalayalarının bir parçası olan dünyanın sekizinci en yüksek dağı Manaslu’daki bir kamp alanına büyük bir çığ düşmüş, insanların son anda kaçması sonucu ölüm ve yaralanma olmamıştı.

İklim değişikliğinin çığ olaylarına etkisi

Dünyanın her yerinde, sıcaklık dalgalanmaları ve daha yoğun yağmur ve kar  fırtınaları dahil olmak üzere aşırı uçlardaki değişikliklerle birlikte, ısınan gezegenimizde çığ modellerinin değiştiğine dair ipuçları bulunuyor.

Hava sıcaklığı, rüzgarlar ve kar yağışına ek olarak, kar katmanlarındaki değişiklikler tarafından belirlenen çığ riski, kar yığınının yüzeyindeki ve zemine yakın alt kısımdaki sıcaklıklar arasındaki büyük kontrast ve  kohezyondan yoksun pürüzsüz kristallerin oluşumuna yol açıyor. Sonuç olarak ısınan bir iklimin kaymaya daha meyilli olan daha istikrarsız bir kar yığınına yol açması da daha mümkün hale geliyor.

Himalayalar’daki buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı

Geçen yıl yayınlaman bir  araştırma, ABD Montana’da ağaç halkalarına bakarak 1600’lere kadar giden çığların kaydını yeniden oluşturdu. İsviçre Alpleri’nde 2018’de yapılan benzer bir  araştırmada  da belirli bir yerdeki çığ düşmesi sayısının 1900’den 1950’ye kadarki dönemde dörtten 1950’den 2000’e 17’ye çıktığını gösterdi. Federal Çığ Enstitüsü’nün İsviçre Direktörü Jürg Schweizer de iklim modellerinden açıkça görülen şeyin, küresel ısınmayla birlikte uzun vadede daha az kar olacağını gösterdiğini söyledi.  Aynı zamanda, daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutabileceğinden, gelen fırtınalar daha yoğun olabilir.

Çoğu çığ, bulutların dik bir karla kaplı yokuşun üzerinden geçtiğinde meydana gelen sıcaklık artışı gibi, yerçekimi veya hafif bir yüzey sarsıntısı altında kolayca başlayabiliyor. Davos‘taki İsviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Perry Bartelt, doğası gereği karın iklime en duyarlı maddelerden biri olduğunu belirterek, “Sıcaklıkta 1 ila 2 santigrat derece bir artış, bir çığın nasıl akacağının dinamiklerini değiştirecek” diyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.