Hevsel Bahçeleri korunmalı

hevsel bahçeleriAmed Yerel Gündem 21 Kent Konseyi ve sivil toplum örgütleri, Dicle Vadisi, Kent Ormanı ve Atatürk Stadyum alanlarının imara açılmasının yanı sıra Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan HES projelerine ilişkin Amed Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, “Dicle ruhum, Diyarbakır bedenim, stadyum sporum ve şehir benim” pankartları asılırken, “Diyarbakır bedenimdir” , “Dicle ruhum” , “Palê mastfiroş kezebamı nê” , “Stadyum sporum” ve “Şehir benim” dövizleri taşındı.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal, Dicle Vadisi’nin bölgede önemli ekosistem kimliği oluşturduğunu ve burada yapılması düşünülen yapı rezerv alanının ekosisteme ciddi şekilde zarar vereceğini ifade ederek, Dicle Vadisi’nde geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olacağını vurguladı.

UNESCO riske girer

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması çalışmaları kapsamında Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’nin Diyarbakır kalesiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu söyleyen Baysal, şunları aktardı: “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürle Peyzaj Alanı sınırlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Vadisi’nin bir kısmının rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesi Diyarbakır surlarının Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesini riske sokacaktır. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi ve en azından Hevsel Bahçeleri ve surların korunması kentimiz ve dünya mirası açısından son derece önemlidir.”

Amed’in Kayapınar ilçesindeki Talay Tepe-Mastfıroş Tepe ve Dicle Nehri üzerinde yapılması tasarlanan 3 adet Regülatör ve HES projelerin yapı rezerv alanı ilan edilmesine de değinen Baysal, “Talay Tepe ve Mastfıroş arasında kalan ve kentin akciğeri olarak planlanan Kent Ormanı konusu Diyarbakır’da yaşayan her birey için kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Özgür Gündem

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR