EkolojiManşet

Her yer Kazdağları her yer Ankara

0

26 Ekim tarihinde Ekoloji Birliği’nin çağrısıyla Ankara’da yapılması planlanan “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur de” mitinginin Ankara Valiliği tarafından bir gün kala iptal edilmesinin ardından çevre aktivistleri Türkiye’nin farklı şehirlerinde basın açıklaması okudu.

İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen eylemde basın açıklaması Artvin Çevre Platformu İstanbul Temsilcisi Gürsel Kaya tarafından okundu. Kaya yaptığı açıklamaya “Türkiye’nin her yanını eylem alanına çevirmiş durumdayız” diyerek başladı.

Farklı illerde eş zamanlı basın açıklaması

Türkiye’nin farklı illerinde eş zamanlı olarak okunan açıklamada Ankara Valiliği’nin kararı protesto edildi. Miting yapılsaydı “Sadece insanlara değil, tüm canlılara ait olan yaşamın kaynağı suyumuzu, havamızı, toprağımızı kirleten doğayı ve yaşamı tehlikeye atan nükleer ve termik santrallere, madenlere, HES’lere, RES’lere, JES’lere, balık çiftliklerine, endüstriyel tarıma, kirli sanayiye, mermer ve taş ocaklarına aşırı yapılaşmaya, çılgın mega projelere, sınırsız sonsuz otoyollara, betonlaşmaya, doğal ve tarihi SİT alanlarının yok edilmesine dur diyecektik” diyen aktivistler taleplerini sıraladı:

  • İklim krizine ve tümden ekolojik yıkıma yol açan tüm talan ve yıkım proje ve faaliyetlerinin ülkenin her tarafında acilen durdurulması,
  • Yaşama ve doğaya karşı olan hiçbir projenin uygulanmaması.
  • Bu projelerin ve çalışmaların önünü açan başta maden ve enerji yasaları olmak üzere ilgili tüm mevzuatın bir daha ekolojik yıkıma ve talana asla izin verilmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi,
  • Ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve kent mücadeleleri önündeki tüm engellerin, kısıtlamaların ve yasaklamaların kalıcı bir şekilde kaldırılması.

Fotoğraflar: Elif Ünal

Ali Şeker: Doğaya karşı işlenen suçlara son verilsin

Eylemde Halkların Demokratik Partisi (HDP) 27. dönem İstanbul milletvekili Oya Ersoy ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Ali Şeker de yer aldı. Ali Şeker konuşmasında İstanbul’da kuzey ormanlarında yapılan yıkım ile Kanal İstanbul Projesi’ni hatırlattı ve “Doğaya karşı işlenen suçlara son verilsin istiyoruz” dedi.

Oya Ersoy: Her bir karışına sahip çıkacağız

Oya Ersoy ise “Hükümetin duvarında ‘egemenlik sermayenindir’ yazıyor. Biz bu ülkenin gerçek sahipleri olarak Kazdağları’ndan Cerratepe’ye kadar doğanın her bir karışına sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonunda  “havama suyuma toprağıma dokunma” ve “iklimi değil sistemi değiştir” sloganları atıldı. Eylemler Ankara, Aydın, Adana, Çanakkale, İzmir, Adana ve Mersin’de de eş zamanlı olarak gerçekleşti.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.