İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Adli Tıp, Metin lokumcu’nun ölümünde biber gazının etkisi olduğunu doğruladı

0

Artvin Hopa‘da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın düzenlediği mitinge yönelik yapılan protestolar sırasında polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenerek kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu‘nun ölümüyle ilgili hazırlanan Adli Tıp raporunda biber gazına maruz kalmanın ölümde etkisi olduğu ifade edildi.

Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın hazırladığı iddianamede de Lokumcu’nun biber gazının kalp krizini tetiklemesiyle hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma dokuz yıl sonra tamamlanmıştı. Davanın ilk duruşması ise 24 Aralık’ta Hopa Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülecek.

Meriçoğlu: Emsal bir karar

Bianet‘ten Ayça Söylemez‘in haberine göre, Davanın avukatlarından Meriç Eyüboğlu, bu raporun benzer davalarda emsal olabileceğini ifade etti.

Eyüboğlu, otopsi sırasında toplumsal olaylarda kullanılan gazlarla ilgili inceleme yapılmadığı için Türk Tabipleri Birliği‘nden (TTB) konuya dair bir tespit için rapor istemişti.

TTB, ölüme biber gazının sebep olduğunu açıkladı

TTB’nin 2012 yılında hazırladığı rapor şu şekildeydi:

1956 doğumlu Metin Lokumcu’nun; 31.05.2011 tarihli hastane evrakı, ifadeler, Hopa C. Savcılığı soruşturma dosyası ve 01.06.2011 günü Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi’nde yapılan otopsisi bulguları bir arada ve bir bütünlük içinde değerlendirildiğinde;

Kişinin ölümüne neden olacak düzeyde bir kalp hastalığı ya da KOAH düzeyinde bir akciğer hastalığı olmadığı, otopsi rapor sonucunda bildirildiği gibi kendisinde mevcut bir hastalık sonucu ölmediği,

Emosyonel olarak stresli bir ortamda kimyasal gaza (OC ve CS) maruz kaldığı,

Bilimsel olarak en muhtemel ölüm mekanizmasının; kimyasalın ön planda solunum sistemi üzerindeki etkisi ile oluşturduğu akciğer hasarı, asfiksi, solunum yetersizliği, asidoz ve daha küçük bir olasılıkla sebep olabileceği ani hipertansif krizle birlikte gelişen akciğer ödemi ve tüm bu sayılan mekanizmaların tetikleyebileceği ventriküler fibrilasyon olduğu,

Ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu kanaatini bildirir değerlendirme raporudur.”

24 Mayıs 2012 Adli Tıp raporu

Dosyada yer alan 24 Mayıs 2012 tarihli Adli Tıp raporunun sonuç bölümünde de şu ifadeler yer alıyordu:

Kronik kalp damar hastalığı bulunan kişinin ölümünün kendisinde mevcut kalp damar hastalığının olayın efor ve stresi ile aktif hale geçmesi sonucu meydana gelmiş olduğu, yakın mesafeden yoğun olarak ortho chlorobenzalmalononitrilo CS gazına maruziyeti olduğunun kabulü halinde, bu maruziyetin de kendisinde mevcut kalp- damar hastalığının aktif hale geçmesinde efor ve stres faktörüne, ilave faktör olarak kabul edilmesi gerektiği kararı oy birliği ile mütalaa olunur.”

Ne olmuştu?

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası mitingi için geldiği sırada düzenlenen protestolara ilişkin polisin sıktığı biber gazından ve aldığı darbelerden etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.

Protestolarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılmışlardı.

Dönemin başbakanı Erdoğan, Metin Lokumcu’nun ölümünden sonra ‘Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum, üzerinde durmaya da gereğini duymuyorum kalp krizi sonucu ölmüş’ ifadelerini kullanmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.