EkonomiManşet

Haziran ayı enflasyonu açıklandı: TÜİK’e göre yıllık yüzde 78, ENAG’a göre ise yüzde 175

0

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 78,62, aylık yüzde 4,95 arttı. Altı aylık enflasyon, yani bir önceki yılın Aralık ayına göre artış ise yüzde 42,35 olarak açıklandı.

Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 175,55; aylık 8,31 oldu. 

TÜİK’E göre yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 138,31, aylık yüzde 6,77 arttı.

Geçtiğimiz hafta asgari ücrete yüksek enflasyon nedeniyle ara zam yapılmış, yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira olarak güncellenmişti.

TÜİK’in bugün açıkladığı yıllık enflasyon değişimini gösteren tablo şöyle:

Öte yandan aynı saatlerde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Ankara‘da TÜİK binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

“TÜİK enflasyonu düşük açıklayarak işçinin, memurun, emeklinin
ekmeğiyle oynuyor. Onun için buradayız!” diyen sendika adına basın açıklamasını DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu:

“Halkın hissettiği enflasyon başka, işçinin enflasyonu başka, emeklinin
enflasyonu başka. TÜİK’in enflasyonu ise çok çok başka! Türkiye işçi sınıfı adına, emekçiler adına, emekliler adına buradan bir kez daha uyarıyor, bir kez daha söylüyoruz! TÜİK gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama!”

“TÜİK, elini cebimizden çek” sloganı atan işçiler, kuruma şöyle seslendi:

“Gelin bu hatalı yoldan, yanlış yoldan dönün. İktidarların maşası olmayın, halkın, kamunun kurumu olun. TÜİK ülkemizin büyük birikime sahip bir kurumudur. Yüzyıllık geçmişi ve birikimi olan bu kurumu ayaklar altına almayın. Bu kurumu daha da şaibeli hale getirmeyin.

Bilimsel davranın, şeffaf davranın, açık davranın. Halkın yoksullaşmasına alet olmayın. Madde fiyat listesi dahil nereden ne fiyat derlediğinizi açıklayın.
Emekli için, dar gelirli için, işçi için ayrı enflasyon hesaplayın. Hesaplama sürecine sendikaları, meslek örgütlerini, bilimsel kurumları katın. Bunlar mümkün. Yeterli bilimsel dürüstlükle, kamucu bir yaklaşımla bunlar mümkün.”

‣ Ekonomi nasıl düze çıkacak?

Ulaşım, gıda, konut, lokanta…

TÜİK’e göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 123 ile ulaştırma, yüzde 93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %81 ile ev eşyası oldu.

Aylık bazda en büyük ykseliş yaşayan gruplar ise yüzde 10,59 ile ulaştırma, yüzde 8,34 ile konut, yüzde 5,42 ile lokanta ve oteller oldu.

ENAG verilerine göre konuttaki aylık yükseliş yüzde 16,51 oldu.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.