Emekİnsan HaklarıManşet

Çorum’da maden işçileri, sendika hakkı için yeraltına inerek direniş başlattı

0
çorum

DİSK/Dev. Maden-Sen‘e üye oldukları için altı ay ücretsiz izne çıkarılmaya çalışılan ODAŞ grubuna ait Alpagut linyitleri yeraltı kömür işçileri yeraltına inerek direniş başlattı. Altı ay ücretsiz izni kabul etmeyen işçiler, işlerini geri alıncaya kadar çıkmayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini ifade ediyor.

Çorum‘un Dodurga ilçesinde yer alan Alpagut Köyü‘ndeki kömür madeninde çalışan ODAŞ Grubu‘na bağlı Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. işçileri, yaklaşık yedi yıldır zorlu koşullar altında emek harcıyorken, sendikal haklarını kullanmak istediklerinde de ciddi baskılarla karşılaşıyor.

Aralık 2023’te DİSK’e bağlı Dev.Maden-Sen’e sendikasına üye olan işçiler, sendikalı oldukları için çeşitli ayrımcılıklara ve tehditlere maruz kalıyor.

odaş

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı işyerinde, çalışanlar çıplak ücret dışında hiçbir yan hak almadan, kendi imkanlarıyla işyerine gelip gitmek zorunda kalıyor. Şirket yetkililerinden temel haklarını talep eden işçiler, herhangi bir olumlu yanıt alamıyor. Dev.Maden-Sen sendikasına üye olan işçiler, Çalışma Bakanlığı‘ndan olumlu yetki belgesi aldıktan sonra, işverenin mahkemeye itirazı ile karşılaştı ve süreç uzatıldı. Bu süreçte sendikalı işçilere yönelik baskılar arttı.

odaş

İşveren, sendikalı işçileri sendikadan istifa etmeye zorladı ve bu baskılara direnen işçiler, iş sağlığı ve güvenliği bahaneleriyle işsizlikle tehdit edildi. Son olarak, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi’nden alınan bir rapor gerekçe gösterilerek, 84’ü sendikalı olan 88 işçinin altı ay boyunca ücretsiz izne gönderilmek istendiği belirtildi. Ancak, işçilere rapor gösterilmedi ve raporun bir örneği verilmedi. Sözlü olarak verilen bilgiye göre, yerüstünde çatlaklar olduğu belirtilse de bu çatlakların 2017’den beri mevcut olduğu biliniyor.

Sendikalı olmayan işçilerin ise yeraltında çalışmaya devam ettiği ve bir kısmının da işletmenin Fethiye’deki inşaatına gönderildiği belirtiliyor.

Altı ay ücretsiz izne çıkarılmaya karşı çıkan işçiler yeraltına indi ve işlerini geri alıncaya kadar çıkmayıp direneceklerini belirtti. Bölgeden alınan haberlere göre jandarmanın işçi ailelerini madene almadığı belirtilirken direnen işçiler, “İşletme, arkadaşlarımıza yemek indirmemize izin vermiyor. Eğer bu tavır devam ederse, eylem işletmenin zoruyla açlık grevine dönüşecek” dedi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.