Hayvan HaklarıManşet

Hayvanseverlerden Fethiye Belediyesi’ne çağrı: Geçici Hayvan Bakımevi rehabilite edilsin

0

Ulusal ve yerel çapta hayvan hakları-doğa-çevre alanlarında faaliyet gösteren, 16 farklı ilden 52 sivil toplum örgütü, Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ile ilgili taleplerini ortak bir bildiri ile sundular.

Söz konusu bakımevinde hayvanların yaşam koşulları vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Neler yaşandı?

5199 sayılı Kanuna göre “yasaklı ırk” olarak belirtilen ve Belediye tarafından el konulmuş veya terk edilmiş hayvanların, güneş görmeyen beton zeminli bölmelerde altında palet olmaksızın barındırıldığının görülmesinin ardından Belediye herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Yaklaşık on gün önce bakımevine ölen köpeğini gömmeye giden bir vatandaşın tesadüfen karşılaştığı ve telefonuyla kaydettiği görüntü ise tepkilerin yeniden büyümesine sebep oldu. Videoda, uzun zaman önce ölmüş ve küpeli bir hayvanın barınağın içindeki kulübeli alanda bırakıldığı ve fark edilmediği görülüyor.

‘Sivil toplumla işbirliği içinde çalışın’

Resmî kurumların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’ne de gönderilen bildiride “Fethiye Belediyesi’nin bir an önce özeleştiri yaparak eksiklikleri kabul etmesi ve ‘yerel yönetim-sivil toplum işbirliği’ esasıyla hareket ederek hayvan koruma alanında faaliyet gösteren tüm örgüt ve gönüllülerle uyum içinde çalışmaya başlaması gerekmektedir” çağrısında bulundu.

Açıklamada “Gerekli inceleme, çalışma ve iyileştirmelerin bir an önce yapılmaya başlanması ve hayvanların doğuştan sahip olduğu tüm haklara saygı duyan bir anlayış ve tutum içinde, hak ettikleri özen ve hizmetin bir an önce sağlanmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘Bakımevlerinin hali içler acısı’

Bildirinin imzacılarından biri olan HAYKURDER’in Başkanı Erman Paçalı açıklamasında “Belediye uhdesinde bulunan bakımevlerinin ne yazık ki hali içler acısı. Bunun başlıca sebepleri belediyelerin hayvanlara yönelik hizmetleri gereksiz mali yük ve külfet görüyor olması, yasal yetersizlikler, denetim zafiyeti” dedi.

Paçalı açıklamasının devamında “Hal böyle olunca da bu anlamda kendilerini ikaz eden, koşulların onarılmasına katkıda bulunmak isteyen STK ve gönüllüler ile işbirliği yerine onları uzaklaştırarak istismarın devamını sağlamak işlerine geliyor. Öyle olmayanları tenzih ederim ancak ne yazık ki Fethiye Bakımevi de koşulları kabul edilemez hak ihlalleri içeren bir merkez. Belediye Başkanını vicdani bir adım atmaya ve sorumlu davranmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Eleştirenlere karşı cephe alıyorlar’

Fethiye merkezli Deneye Hayır Derneği’nin başkanı Yağmur Özgür Güven, seçimlerin hemen ardından Belediyeden kendisine iletilen talep üzerine, ilçede hayvanlarla ilgili yapılması gerekenlere dair bir dosya hazırlayıp yüz yüze sunduğunu ancak hiçbir değişiklik olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Gönüllülerin girişimleriyle yapılan ufak iyileştirmeler dışında Bakımevinde hiçbir düzeltme yapılmadı ve akabinde pitbulların korkunç şartlarda yaşamaya zorlandığı videoyu görünce yeniden Başkan Alim Karaca ile görüşerek mevcut durumun kabul edilemez olduğunu ifade ettim. Bakımevine giderek 12 sayfalık ayrıntılı bir rapor yazdım ve kendilerine yolladım. Raporun okunduğunu dahi sanmıyorum çünkü özeleştiri yapmak bir yana, eleştirenlere karşı manasız bir cephe alma refleksi var. Eleştiren vatandaşı ‘potansiyel düşman’ ilan etmek, özellikle sosyal demokrat bir belediyeye hiç yakışmıyor. Demokrasi ve ifade özgürlüğü çerçevesinde de doğru değil. Hayvan hakları savunucuları hayvanların haklarını savunduğu için suçlanamaz.”,

‘Acilen rehabilite edilmeli’

Kaş Hayvan Hakları ve Eğitim Derneği Başkanı Meltem Bingöl ise “Yetersiz personel sebep gösterilerek veteriner olmayan personelin uyuşturucu iğne ile sokaktan can topladığı , aşılama ve kısırlaştırma işlemi bitmiş küpelenmiş hayvanların barınakta esaret altında tutulduğu, beton zeminin eğimli olmamasından hatta bazı bölümlerde zeminde çukur olmasından dolayı hayvanların kendi pisliklerinin içinde yaşadığı, hayvan ambulansı diye lanse ettikleri aracın içinde kafes dahi bulunmayan, bakımevi içinde ölmüş ve kurtlanmış bir canı bile fark etmeyen Fethiye Belediyesi bünyesindeki Geçici Bakımevi acil olarak rehabilite edilmelidir” dedi.

Bingöl açıklamasında “Ne yazık ki hangi partiden olursa olsun çoğu belediyede görmeye alışkın olduğumuz canları can olarak görmeme eğiliminden dolayı yetersiz personel ve ekipmanla göz göre göre 5199 sayılı kanun çiğnenmektedir. Bu sebeple tüm sivil toplum örgütlerini, geçici bakımevlerini denetlemekten sorumlu Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla şubesini, Fethiye Kaymakamlığı’nı ve Muğla İl Hayvanları Koruma Kurulu’nu göreve çağırıyoruz” talebini dile getirdi.

İmzacı kurumlar

Alakır Nehri Kardeşliği, Alaşehir Koruma Grubu, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu (ANADOLUFED), Animal Save Türkiye, Ayvalık Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği, Bir El Bin Nefes Derneği, BurHak Çalışma Merkezi, Çekmeköy Hayvan Hakları Dayanışma Platformu,

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu, Deneye Hayır Derneği, Doğa ve Hayvanlar için Elele Derneği, Doğa ve Hayvanseverler Derneği, Dört Ayaklı Şehir, Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği, Evrensel Yaşam Hakları ve Toplumsal Değerler Derneği, Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, Göktürk Hayvan Sevenler Derneği, Hayvan Destek ve Eğitim Derneği,

Hayvan Hakalrı ve Etiği Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvanları Koruma Derneği, Hayvanları Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği, Hayvanları Koruma Vakfı, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Huysuz İhtiyar Hayvan ve Çevre Aktivisitleri Derneği, İnegöl Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği, Inter Doğa Sporları Derneği, Karabük Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği,

Kaş Hayvan Hakları ve Eğitim Derneği, Kepez Hayvanları Koruma Derneği, Konya Hayvanları Koruma Kurtarma Derneği, Marmaris Hayvan Hakları Derneği, Köpekle Yaşam Derneği, Lapseki Çardak Hayvanları Koruma Derneği, Marmaris Hayvan Hakları Derneği, Mucize Patiler Derneği, Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu, PATİKO Ankara, Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği, Sakarya Doğa ve Hayvan Hakları Koruma Derneği,

Silivri Çevre Derneği, Sokak Canlıları Çevre ve Doğayı Koruma Sosyal Yardımlaşma Derneği, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği, United Protection of Animals Fethiye Temsilciliği, Üzümlü Hayvan Bakım Derneği, Vegan Derneği Türkiye, Yaşam Hakkına Saygı Derneği, Yaşam için Yasa İnisiyatifi, Yunuslara Özgürlük Platformu, Zonguldak Hayvan Hakalrı Platformu.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.