YerelEditörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşet

Muhtardan köpekler için para karşılığı toplatma ilanı

0

Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kümbet Köyü Muhtarı Erol Çakmak tarafından Facebook hesabı üzerinden yapılan ‘100 liraya köpekleri toplama çağrısı’ büyük tepki topladı. Erol Çakmak yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Paylaşımına çok sayıda tepki gelen Çakmak, paylaşımını kaldırdı. Vatandaşlar Muhtar Erol Çakmak hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve söz konusu çağrının hukuki olmadığı yönünde uyarılarda bulundu. Gelen yorumların ardından Erol Çakmak, şu paylaşımı yaptı:

‘Çocuklar zarar görmesin diye yaptım’

Yeşil Gazete’ye konuşan Muhtar Erol Çakmak, “Mahallelilerden yoğun şikayet geliyordu. Ben de bu konunun üzerine çocuklar zarar görmesin diye böyle bir paylaşım yaptım. Tabi hayvanlar da zarar görmesin. Onlara iyi şartlarda bakılsın. Ben de zaten hayvanları severim, hayvanlarla ilgili bir iki aya faaliyete geçecek bir kuş ve kedi yuvası projem de vardı. Tabi ben bu işin bilirkişisi değilim. Mutlaka bir çaresi vardır, onun üzerine yoğunlaşılsın istiyorum. Hayvanlar için de hayırlı olur. Aç susuz gezeceklerine güzel şartlara kavuşurlar dedi.

‘Tüm ülkedeki bütün hayvanlar kayıt altına alınırsa ve karınları doyurulursa saldırı vakaları olmayacak

Muhtarın davranışını Yeşil Gazete’ye değerlendiren İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi eski başkanı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu çağrının hukuka aykırı olduğunu belirtti:

“Her şeyden önce ne yapılması gerektiğini atlıyoruz; her ilçede bir bakımevinin olması gerek. 14 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yasa uyarınca; büyükşehir belediyeleri 2022’nin sonuna kadar, 25-75 bin nüfuslu diğer ilçeler de 2024’ün sonuna kadar bakımevleri kurulacak. Bakımevlerini kurduktan sonra sokaklardaki bütün hayvanlar kayıt altına alınacak, kısırlaştırılacak. Zaten tüm ülkede seferberlik halinde bütün hayvanlar kısırlaştırılırsa, kayıt altına alınırsa, besleme noktaları kurularak karınları doyurulursa saldırı vakaları olmayacak. Sayıları kontrol altına alınmış olacak.”

’18 yıldır neredeler?’

Evdeki hayvanların da bu yılın sonuna kadar kayıt altına alınacağını belirten Kalafatoğlu, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Tüm hayvanların kayıt altına alınması demek tamamıyla her şeyin daha kontrol altında olacağı demek. Yıllardır yapılmayan bir sistem bir günde çözülmez; sihirli bir değnek yok. Belediyeler görevlerini düzgün yerine getirselerdi 2004’te yürürlüğe girmişti bu yasa. 18 yıldır neredeler zaten? Bir fatura kesilmesine gerek yok sadece herkes üzerine düşen görevi yerine getirecek. Satın almak değil sahiplendirmelerin teşviki yapılacak.”

‘Kontrolsüz ve denetimsiz üretim en büyük problem’

Türkiye’de konuyla ilgili en büyük problemin kontrolsüz ve denetimsiz üretim olduğunu belirten Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, “Kaçak üretim var. Yasaklı ırklar bile internetten 500 liraya satılıyor. Bunların hepsi devam ederken neden fatura sokaktaki hayvana kesiliyor? Bu ne hakkaniyete, ne hukuka, ne vicdana sığar! Yönetim anlamında çok büyük sıkıntı var. Çünkü sokak hayvanlarıyla ilgili tüm sorumluluk belediyelere verildi. Görevlerini ihmal etme durumları için hiçbir idari yaptırım veya ceza getirilmedi” dedi.

‘Canı isteyen hayvanı karga tulumba toplayıp bir yere götüremez’

Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı (HAYKURDER) Erman Paçalı ise Muhtar Erol Çakmak’ın yaptığı çağrının tamamen illegal olduğunu belirterek “Hayvanları Koruma Kanunu gayet açık; hayvanlar rehabilitasyon maksadıyla yerel yönetimler tarafından bulundukları ortamdan alınır, kısırlaştırılır ve rehabilitasyonları tamamlandıktan sonra da alındıkları ortama geri bırakılır. Böyle bir çağrı yapılamaz. Eğer bir bölgede sokak hayvanlarının rehabilitasyonuna ihtiyaç varsa o ilçenin belediyesindeki rehabilitasyon merkezi, eğer ilçede yoksa ilin belediyesi bu hizmeti verir. Kafasına göre canı isteyen hayvanı karga tulumba toplayıp bir yere götüremez” diye konuştu.

‘Belediyenin uygun bir tesisi yok’

Aynı ilçeye bağlı Direkli Köyü’nde de kısa zaman önce usulsüz toplamaların yapıldığını belirten HAYKURDER Başkanı Paçalı şunları söyledi:

“Muhtarın yaptığı açıklamada belediye ekiplerine teslim edileceği yazıyor ancak belediyenin buna uygun bir tesisi yok. Bu hayvanların akıbeti ne olacak? Kanunu bilmemek bir mazeret değil. Bunun için yerel yönetimlerden ve bölgedeki gönüllülerden, sivil toplum kuruluşlarından yardım isteyebilirler. Biz de üzerimize düşen neyse yaparız. Yerel yönetimler de üzerine düşen neyse yapar.”

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.