Hayvan HaklarıManşet

Eskişehir’de belediyenin hayvan bakımevi için kapatma kararı: Yüzlerce hayvan ortada kaldı

0
Fotoğraf: DHA

Eskişehir‘in Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2005 yılından bu yana faaliyette olan Geçici Hayvan Bakımevi’ne, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verildiğini açıkladı. Karara ilişkin İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunduklarını ifade eden Kurt, “Elimizde şu anda 200’e yakın köpek, 100 civarında kedi var ve 60 kadar yasaklı ırk köpek var. Biz kapatmak zorunda kaldığımız zaman bu hayvanları ne yapacağız diye yazı yazdık. Dedik ki, ‘buyurun siz alın.’ Cevaben ‘bu bizim işimiz değil, belediyelerin işi’ diye cevap geldi” dedi.

DHA’nın aktardığına göre, Eskişehir Hayvanları Koruma Kurulu ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Odunpazarı Belediyesi’ne gönderdikleri yazıyla Yassıhöyük mahallesinde bulunan Odunpazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nin kapasitesinin artırılmasını istedi. Odunpazarı Belediyesi’nin talebi üzerine hayvan bakımevinin hemen yanındaki hazine arazisi tahsis edildi.

Fotoğraf: DHA

‘Koku yapıyor diye kapatılıyor’

Belediye ekipleri, arazi üzerinde genişletme çalışmaları yaparken, mahalle sakinleri barınağın ve yeni yapılacak alanın rahatsızlık yarattığını ve buranın kötü kokuya yol açtığını belirterek şikayette bulundu. Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gönderdiği yeni yazıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle arazinin üç ay içerisinde boşaltılarak eski haline getirilmesini istedi.

Ayrıca, mevcut bakımevinin ‘yasaya aykırı’ olduğu belirtilerek kapatma kararı alındı. Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir 2’nci İdare Mahkemesi’ne karar ilişkin itiraz davası açtı; Odunpazarı Kaymakamlığı ile Eskişehir Valiliği’ne de itiraz etti.

 Hayvan barınakları: ‘Bakımevi değil, toplama kampları’

‘Kapatma kararı mağduriyete yol açacak’

Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, 2005 yılından bu yana ruhsatlı olarak faaliyet yürüten Geçici Hayvan Bakımevi’ne yönelik alınan kapatma kararının hayvanların mağduriyetine yol açacağını söyledi. Alınan kararlara karşı İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunduklarını ifade eden Kurt, barınağın kendisinin seçilmesinden önce açıldığını aktardı ve ekledi:

“Bu barınak 2005 yılında ruhsat almış ve 2005 yılından bugüne kadar 20 binin üzerinde kısırlaştırma yapmış. Binlerce hayvanı sahiplendirmiş. Gerek sivil toplum örgütleriyle gerek kent konseyi kanalıyla pek çok etkinlik yapmış çocuklara ve halkımıza hayvanları sevmeyi öğretmeye çalışmış bir kurum. 2023’e geldiğimizde biliyorsunuz yasada bazı değişiklikler oldu ve biz ister istemez bu yasaklı ırk denilen hayvanları alıp orada ömür boyu mahkumiyete ve ikamete zorunlu hale getirdik.”

eskişehir

Fotoğraf: DHA

Kurt, barınağın genişletilmesinin bir zorunluluk olduğunu şu şekilde açıkladı:

“Dolayısıyla da o barınağın bize küçük geldiği ortaya çıktı. Nitekim ilgili kurum bize barınağınızı genişletiniz diye bir uyarı gönderdi. Barınak en kolay nasıl genişler? En yakın bölgeden genişler. Bizim de barınağımızın hemen bitişiğinde mera niteliğinde bir boş alan varmış. Arkadaşlarımız orayı uygun gördüler. İlgili kurumlarla yapılan görüşmelerde olumlu bakıldı, sıcak bakıldı ve biz gerekli başvuruları yaptık, gerekli harçları yatırdık. O keşifler sırasında olacak harcırahları yatırdık. Ama o arada da iyi dostluk ilişkileri ve yaptığımız işin de önemli ve iyi bir iş olduğunu düşünerek arkadaşlarımız tel örgülerle o padokları çevirmeye başladı. Çünkü yasaklı ırklara ölünceye kadar bakmak zorunda olduğumuz için doğal bir ortam hazırlamamız lazımdı. Zemini toprak, açık hava, içinde kulübesi olan ve bakıcıların da rahatlıkla girip çıkabileceği bir mekan hazırladık.”

‘Eski barınağa da ‘kapatın’ kararı’

Yeni alanın yapımı sürerken, Eskişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yeni bir uyarı geldiğini anlatan Kurt, mahalle sakinlerinin kokudan rahatsız olduğunu ve incelemeler sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün olumsuz görüşünü gerekçe göstererek barınağı kapatma kararının alındığını söyledi.

Kurt, incelemelerden sonra eski barınağın da kapatılmasının istendiğini ve hayvanların ne yapılacağı sorulduğunda “Bu bizim işimiz değil, belediyelerin işi” cevabının geldiğini aktardı ve ekledi:

“Eski barınağımız da zaten kanuna aykırıymış. Efendim onu da ‘kapatın’ dediler. Şimdi bize üç aylık bir süre verdiler, Ekim ayı sonunda doluyor. Ekimin sonuna kadar bizim burayı boşaltmamız gerekiyor. Dava açtık. Mahkeme ne der? Bunu bilmiyorum. Elimizde şu anda 200’e yakın köpek, 100 civarında kedi var ve 60 kadar yasaklı ırk köpek var. Biz kapatmak zorunda kaldığımız zaman bu hayvanları ne yapacağız diye yazı yazdık. Dedik ki, ‘buyurun siz alın.’ Cevaben ‘Bu bizim işimiz değil, belediyelerin işi’ diye cevap geldi.”

Fotoğraf: DHA

‘Yeni barınak iki yıl sürer’

Mevcut barınağa gelen kapatma kararının ardından yenisini yapmak için yaklaşık iki yıla ihtiyaç duyulacağını ifade eden Kurt, barınaktaki hayvanların sahiplendirilmesi için de çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Biz şimdi yeni bir arazi bulup oraya barınak yapmaya kalkmamız bugünkü mevzuat içerisinde en az iki yıllık bir süre. Dolayısıyla bu üç ay içinde bunun yapılma şansı yoktur. O zaman dedik ki, hayvanlara yer bulamazsanız biz bu hayvanları getirip size teslim ederiz. Ona da ret cevabı alınca gazeteye ilan verdik. Gönüllü kuruluşlardan, hayvanseverlerden, sivil toplum örgütlerinden yardım istiyoruz. Bu hayvanları sahiplensinler, bu hayvanları alsınlar, bu hayvanları barındırsınlar. Çünkü bizim üç ay içinde bu kapasitede barınak yapma şansımız yok. Yasaklı ırk dediğimiz ve kamu kurumlarının tutup bize getirip teslim ettiği, vatandaşın getirip bize teslim etmek zorunda olduğu hayvanları hiçkimse alamaz. Biz bu nedenle itirazımızı yapıyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini vurguluyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.