TürkiyeHayvan HaklarıManşet

Diyarbakır’da bir kedinin patileri kesildi, Bursa’da yavru köpekler çuvallara konup atıldı

0
Fotoğraf: Ateş Alpar / csgorselarsiv.org

Gözler bir türlü çıkmayan Hayvanları Koruma Yasası’ndayken hayvana yönelik şiddetin de ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Diyarbakır ve Bursa‘da hayvanlara yönelik işkence haberleri gündeme geldi.

Diyarbakır’da patileri kesilen kedi hayatını kaybederken, Bursa’da çuvallara konulan yavru köpekler boş bir araziye atıldı.

Patileri kesilen kedi hayatını kaybetti

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi Diclekent Mahallesi‘ndeki bir sitede hayvanseverler tarafından arka patileri kesilmiş halde bulunan bir kedi, veterinere götürüldü. Burada kedinin patileri bağlanarak tedavisine başlandı. Ancak, işkenceye uğrayan kedi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kedinin patilerinin büyü nedeniyle kesildiği iddia ediliyor. Olayın sorumlu ya da sorumlularının bulunması için ise çalışma başlatıldı.

Çuvalla boş bir araziye atılan yavru köpekler

Bursa İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği üyeleri ise hayvanlara yem ve su dağıtmak için yola çıktıklarında boş bir arazide çuvallar gördüler. Üyeler, çuvalları açtıklarında ise 12 tane yavru köpekle karşılaştı.

Dernek üyesi Hatice Terkenli, köpeklerin uzun bir süredir havasız kaldığını, yem ve su ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra durumu yetkililere bildirdiklerini aktardı. Köpek yavruları, İnegöl Belediyesi ekiplerince bulundukları yerden alınarak tedavi ve bakımları için hayvan barınağına götürüldü.

Geçtiğimiz günlerde de Samsun‘da patileri kesilen yavru köpek bulunmuş,  yapılan işkenceyle ilgili iki kişiye toplam 809 TL ceza verilmişti.

Ocak ayında 47 işkence vakası

Hayvan Hakları İzleme Komitesi‘nin (HAKİM) hazırladığı rapora göre, sadece 2020’nin ocak ayında hayvanlara yönelik en az 48 bin 348 yaşam hakkı gaspı, 47 işkence vakası, 29 bin 804 özgürlüğü kısıtlama, iki cinsel şiddet, belediye çalışanları ve kamu görevlileri eliyle yaşanan dört ihlal vakası yaşandı.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Hayvanları koruyacak yasa yok

Her şiddet haberiyle tekrar gündeme gelen hayvanları koruma yasası ise hala çıkmıyor. Yürürlükteki yetersiz olan kanun yerine hayvanı mal olmaktan çıkarıp can olarak kabul eden ve hukuki olarak hayvanlara işkence edenlere ceza getirmesini öngören 55 maddelik hazırlanmış bir rapor var. Meclis’teki bütün partilerin araştırma komisyonu çatısı altında bir araya gelip oluşturduğu ve hepsinin hemfikir olduğu raporun yasa haline gelmesi için yaklaşık 1.5 yıldır bekleniyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.