Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Hayvan Hakları Yasası Teklifi Komisyon’da kabul edildi: Görüşmeye STK’ler alınmadı

0

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda kabul edildi.

Komisyon’da dün başlayan kanun teklifi görüşmeleri bugün de devam etti.  Ancak, bugünkü toplantıya sivil toplum kuruluşlarından gelen temsilciler ve basın alınmadı.

Hayvanları neler bekliyor?

Kabul edilen yasa teklifiyle birlikte hayvanların mal statüsünden çıkarılıp, can statüsüne geçirileceği ileri sürülüyor.

Bunun yanında “Tehlikeli köpek türleri” olarak adlandırılan hayvanların bakılması ve barındırılması yasaklanacak.

Katalogla hayvan alınabilecek.

Kara ve su sirkleri Türkiye’de yasaklanacak. Ancak, Türkiye’de zaten kara ve su sirkleri bulunmuyor.

Hayvan hakları aktivistleri, kabul edilen kanunun da hayvanları koruyamayacağını dile getirmişti.

Öte yandan, taslakta hayvana tecavüzün “hayvanla cinsel ilişki” olarak adlandırılmasına da hayvan hakları aktivistleri sert tepki göstermişti.

Kanunla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Burcu Çelik / csgorselarsiv.org

‘Bir tek gün cezaevine girmeyecek’

Dünden bu yana Komisyon’da yaşanan gelişmeleri anlık olarak Twitter hesabından yayımlayan HAYKURDER, teklifin ne anlama geldiğini, neyi oyladıklarını, neyi reddettiklerini anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

2018’de Sivas’ta bir köpeğin derse getirilip canlı canlı kesilmesini hatırlatan HAYKURDER, teklifin bu durumu yasal hale getirdiğini kaydetti.

2018’de de tecavüze maruz bırakıldığı için yoğun bakıma alınan bir kedi hatırlatılarak, hazırlanan teklife göre bu olaydan artık şikayetçi olunamayacağı şöyle anlatıldı:

Teklife göre bu olay hakkında biz şikayetçi olamayız. Hiç kimse olamaz. Kaderi Tarım müdürünün elinde! Lütfeder şikayetçi olursa tarım müdürü; bunu yapan yargılanacak. Suçlu bulunursa hapis cezası alacak ama bir tek gün cezaevine girmeyecek.
Kediyle “cinsel ilişki yaşayan” beyefendi için lütfeder de Tarım Müdürü şikayetçi olursa ve hapis cezası verilirse tek gün yatmadan sokağa dönmesi sağlıklı ve caydırıcı bir hukuki yaptırımdır önerisine hanginiz “evet” diyor bugün, hanginiz “böyle vicdansızlık olmaz” diyecek?

STK’ler ve Komisyon Başkanı arasında tartışma

HAYKURDER, dün STK’ler ve Komisyon Başkanı arasında yaşanan tartışmayı şöyle duyurdu:

TBMM’de Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda bir skandal yaşanıyor!
Tüm itirazlara rağmen teklifteki “KATLİAM” maddelerinin oylanarak AK Partili vekiller tarafından kabul edilmek istenmesi üzerine STK’lar ile Komisyon Başkanı arasında tartışma çıktı!

‘Toplantıya sizsiz devam edeceğiz’

Dernek bu paylaşımının ardından, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı’nın oturuma 10 dakika ara verdiğini ve toplantıya STK’ler olmadan kapalı devam edeceklerini kaydettiğini duyurdu:

Başkan Yunus Kılıç oturuma 10 dk ara verildiğini duyururken; “Toplantıya sizsiz ve kapalı devam edeceğiz” açıklaması yaptı! Bunun üzerine STK temsilcileri “Biz zaten yokuz sizin için! Hangi görüşlerimiz var teklifte? Bugün biz yoksak yarın da siz yok olacaksınız seçimde” dedi!”

Pazar günü geniş katılımlı bir eylem olabilir

HAYKURDER, yaptığı başka bir paylaşımda STK’lerin pazar günü Ankara’da geniş katılımlı bir eylemle Cumhurbaşkanına seslenme seçeneğini değerlendirdiklerini aktardı:

Hayvanseverler toplantı salonundan çıkarılarak katliam maddelerinin kabulüne geçilmek isteniyor! STK’lar Pazar günü Ankara’da geniş katılımlı bir eylem ile Cumhurbaşkanına seslenme seçeneği üzerinde şuan değerlendirme yapıyor…”

Ara verilmeden toplantı bitirildi

Komisyon Başkanının toplantıya ara vereceğini söylemesine rağmen, toplantının son dakika kararı ile bitirildiği bilgisi de şöyle paylaşıldı:

SON DAKİKA: TBMM’de Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda yaşanan gerginlik tırmanınca komisyon toplantısına 10 dakika ara verilmiş, STK’ların katılımı olmadan kapalı devam edilmek istenmişti.

Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısı son dakika kararı ile bitirildi.”

‘STK’leri dinledik ama dediklerini yapmadık deyin’

Komisyon görüşmesinde olan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık da Komisyon Başkanı Yunus Kılıç‘ın kendisine yönelik “Burada fikirlerinizi dikte edemezsiniz” sözlerine şöyle cevap verdi:

O zaman biz niye geldik? Terk edelim.  STK’lerden fikir aldık diyorsunuz. O zaman ‘Biz STK’leri dinledik ama onların dediklerini yapmadık’ deyin.”

‘STK’lerle devam ediyormuş algısı yapıyor’

Yunus Kılıç’ın komisyondaki toplantıyla ilgili paylaştığı bir tweeti alıntılayan HAYKURDER, Kılıç’ın görüşmelerin STK’lerle devam ediyormuş algısı yaptığını kaydetti:

Hayvanseverlere ve STK’lara etmediği hakaret kalmadı, toplantıdan kovdu, 1 buçuk saat önce toplantıyı kapattı, 30 dakika önce twit atıp her şey güllük gülistanlıkmış ve STK’larla devam ediyormuş algısı yapıyor! Topluma küfür eder gibi “çok sesli toplantımız var” yalanı söylüyor!”

You may also like

Comments

Comments are closed.