Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Hayvan hakları savunucuları Ankara’da toplandı: Erdoğan’ı yasayı veto etmeye çağırdı

0
Fotoğraf: pirha.net

Dün, Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya gelen hayvan hakları savunucuları Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nu protesto etti.

Yaşam savunucuları, Mecliste kabul edilen kanunla hayvanların korunmayacağını belirtti.

Erdoğan’a veto çağrısı

Haberin Nabzı‘nda yer alan habere göre, düzenlenen eylemde konuşan Berkan Koray Yıldırım, kanunun adına da itiraz ettiklerini belirtti ve “Hayvan Hakları olarak bile geçirmekten çekindiler. Hayvanları Koruma Kanunu olarak geçirildi bu yasa” dedi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı yasayı veto etmeye çağırdı ve aksi halde AKP’nin milyonlarca hayvanseverin oy kullanacağı 2023 seçimlerinden olumsuz etkileneceğini kaydetti. Hayvan hakları savunucusu, “Bir kişinin, yüz kişinin oyu değil milyonlarca hayvanseverin oyu söz konusu” ifadelerini kullandı.

Hayvan hakları savunucusu Fadime Aydoğan da, Erdoğan’a yasayı veto etme çağrısında bulunup, yasanın veto edilmemesi durumunda eylem yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Fotoğraf: pirha.net

‘Tarım Bakanlığı’nın ekibi hak ihlallerine yetişemez’

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğba Gürsoy, artık hayvanlara yönelik hak ihlallerinde şikayetçi olunamayacağını söyleyip şu noktalara değindi:

Barolar, STK’lar, yerel hayvan koruma gönüllüleri, hayvana tecavüz vakasında, hayvanın bacakları kesildiğinde, yakıldığında, öldürüldüğünde şikayetçi olamayacak. Tarım Bakanlığı’nın ekibi bütün Türkiye’deki hak ihlallerine yetişmeye yetmez. STK’lar bunun için var. Hak ehliyetimizin elimizden aldığı bir yasa Anayasa’ya aykırı. Bu haliyle onaylanırsa uluslararası platformlar da dahil dava açmak zorunda kalacağız.”

Ayrıca, Gürsoy yasanın suçları cezasız bırakacağını, bu yasayla olası davalarda delillerin üstünü kapatmanın daha kolay hale geldiğini ekledi.

‘Hayvanları nasıl yok edeceklerini anlatıyorlar’

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel ve Komisyon Üyesi AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç’ı eleştirdi ve şunları söyledi:

Yüzüme baka baka hayvanları nasıl yok ettireceklerini, hayvanlar üzerinden firmalara nasıl para kazandıracaklarını anlatıyorlar. Karşımızda devletin milletvekili var. İyi niyetli olsalardı kanunu doğrudan Türk Ceza Kanunu’na koyarlar, belediyelere idari yaptırım uygularlardı. Fakat bu yapılmadı.”

Fotoğraf: pirha.net

Çıtırık, ayrıca “Yalan rüzgarı halinde bize tuzaklarla dolu bir kanun getiriyorlar. Ben onların Sayın Cumhurbaşkanımıza yanlış bilgi verdiklerini görüyorum. Çıkıp basına da yanlış bilgi veriyorlar. Yok hayvan mal kapsamından çıkarıldı, can kapsamına alındı. Hangi mal kapsamı kardeşim, can satılır mı?” ifadelerini de kullandı.

HAYKONFED Başkanı, bin 389 belediyenin bin 200’ünde hayvanlar için bakımevi olmadığını ancak AKP’li vekillerin kendilerine “1 yılda 1 milyon kısırlaştırma yapacağız” dediğini de söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.