Hayvan Hakları Yaşam Özgürlük İnisiyatifi ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, meclisten geçirilmek istenen tecrit ve katliam yasasını protesto etmek için dün Ankara Meclis Parkı‘nda bir araya geldi.
Eyleme DEM Partili milletvekili Perihan Koca‘nın da katıldığı protestoda “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük”, sloganları atıldı.
Aktivistler, tüm yaşam hakkı savunucularını tecrit ve katliam yasa tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün, 09.00-21.00 saatleri arasında Ankara Meclis Parkı’nda ve 18.30’da Ankara Sakarya Caddesi‘nde devam edecek olan nöbete davet etti.
‣ ‘Köpekleri toplatma ve öldürme’ yasası Meclis’e geliyor, hak savunucuları sokakta
‣ Lady Freethinker’dan Erdoğan’a mektup: Köpeklerin öldürülmesi etik ve mantık dışı
Polis yürüyüşü ve basın açıklamasını engellemeye çalıştı
Sokaktayım Yanındayım Direnişi‘nin 49. gününde bir araya gelen aktivistlerin Meclis’e yürüyüşü ve basın açıklaması polis tarafından engellenmeye çalışıldı.
Engelleme çabalarına rağmen Cemal Süreya Parkı‘ndan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Dikmen Kapısı‘na yürüyen eylemciler, Meclis’in Dikmen Kapısı’nın önünde basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının ardından aktivistler Meclis Parkı’nda yaşam nöbetine başladı.
İnisiyatiflerin ortak basın açıklamasını gerçekleştiren Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nden Güliz Gündüz, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki bir binada ölü bulunan 15 köpeği hatırlatarak konuşmasına başladı ve “15 köpek işkence edilirken neler hissetti? Kaçmak istedi kaçamadı. Sadece bir kere o köpeklerin yerine koyun kendinizi. Zorla bir yerde tutulduğunuzu, sürekli işkenceye uğrayan bedeninizin son bir umutla kaçmaya çalışıp bağlandığını düşünün, ne hissederdiniz?” diye sordu.
‘Barınak görmemiş insanların hayvanlar hakkında ne çok sözü varmış’
“Saldırgan hayvanların öldürülmesini içeren yasa tasarısını sunduk” diyen AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu‘na “Her gün şiddete uğrayan, taşla sopayla kovalanan hayvanlardan ne yapmasını bekliyordunuz?” diye soruldu.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler‘in “Kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış, barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla” öldürüleceğine dair yaptığı açıklamaya da “Bir kere bile bakım evi gezmemiş, barınak görmemiş insanların hayvanlar hakkında ne kadar çok sözü varmış” diyerek tepki gösterildi.
Barınaklardaki koşullara dikkat çekildi
Gündüz, kuduz riski taşımanın kuduza yakalanmış olmak anlamına gelmediğine dikkat çekerek toplama kampı olarak nitelendirdikleri barınaklarda hayvanların aç bırakıldığı şiddet gördükleri ve küçük bir alanda çok sayıda hayvanla birlikte yaşamak zorunda kaldıkları için agresifleşebileceğine dikkat çekildi.
“Yine çalışmayan berbat belediyelerinizin faturasını hayvanlara mı keseceksiniz? Barınaklarınız virüs yuvası. Sağlıklı giren hayvan hasta çıkıyor. Barınaktan çıkardığımız hayvanların epikriz raporunu da yollayalım mı size? Yaşama umudu olan, iyileşme umudu olan hayvanları berbat belediyeleriniz tedavi edemedi diye öldüreceksiniz öyle mi?” sözleriyle barınakların durumuna tepki gösterildi.
‣ Sokakta yaşayan hayvanlar için yasa teklifi yazılıyor: Hasta ve rehabilite edilemeyenler öldürülecek
‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor
Son olarak “Birazcık adalet duygunuz varsa ne öldürmeyi ne de toplamayı savunabilirsiniz” diyen Gündüz, sokaklardaki tehlikenin hayvanlar değil ataerkil sistemin kurduğu bozuk düzen olduğunu vurgulayarak “Sokaklarda tehlikeli olan, hayvanları gözünü kırpmadan öldürenlerdir. Sokaklarda tehlikeli olan, çocuklarını küçük yaşta evlendirmek isteyenlerdir” dedi.