İklim KriziManşet

Hayalet uçuşlar: İngiltere’de üç yılda 40 bin yolcusuz uçuş yapıldı

0

The Guardian, İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi’nden (CAA) alınan verilere göre 2019’dan bu yana yaklaşık 40 bin uçuşun yolcusuz gerçekleştirildiğini yazdı.

Verilere göre 2019’dan bu yana Birleşik Krallık havaalanlarına veya bu havaalanlarından yapılan uçuşların 5 binden fazlası ‘tamamen boş‘tu.

Yaklaşık 35 bin uçuşta ise koltukların yüzde 10’undan azı doluydu.

Analize göre, Covid-19 salgını sırasındaki bir üç aylık dönemde 62 boş uçak Polonya‘ya gitmek için Luton havaalanından ayrılırken, bir üç ayda da Heathrow ABD‘ye giden ve giden 663 neredeyse boş uçuş yapıldı.

Hayalet uçuş ifşalarını “şok edici” olarak nitelendirdilen iklim ve çevre ögütleri ve jet yakıtı vergisine ihtiyaç olduğunu vurguladı ve  İngiltere hükümetinin hayalet uçuşları “çevreye zarar verici” olarak tanımladığını hatırlattı.

Bu uçuşların neden yapıldığı ise bilinmiyor. Havayollarının bu verileri daha şeffaf bir şekilde paylaşması talep ediliyor.

Öte yandan boş uçuş sayısı, pandemideki seyahat kısıtlamaları öncesinde, sırasında ve sonrasında benzer seviyelerde kaldı.  2022’nin ikinci çeyreği, en çok boş uçuşun yapıldığı ikinci dönem oldu. Bu da boş uçuşların sebebinin, salgınınn havacılık üzerindeki etkisiyle ilgili olmadığını düşündürüyor.

Covid pandemisinin başladığı 2020’nin başlangıcından bu yana ayda ortalama 1200 neredeyse boş hayalet uçuşoldu. Bunların çoğu – yaklaşık yüzde 80’i – İngiltere dışı ülkelere veya bu ülkelerdendi.

Düşüncesiz karbon israfı

İklim yardım kuruluşu Possible’dan Alethea Warrington, Guardian’a “Hayalet uçuşlarla ilgili bu şok edici yeni veriler, iklim kriziyle mücadele için emisyonlarını  düzenleme konusunda havacılık endüstrisine nasıl güvenilemeyeceğinin bir başka örneğidir” dedi:

“Sıcaklık rekorları kıran, pistleri eriten bir yazın ardından havayollarının bu düşüncesiz karbon israfı, ısınan dünyamızın tüm yükünü hissedenlerin yüzüne vuruyor. Bunu tamamen sona erdirmek için, gereksiz emisyonları caydırmak için uçak yakıtını vergilendirmeye başlamanın zamanı geldi.”

Havacılık Çevre Federasyonu‘ndan Tim Johnson da  şunları söyledi:

“Bu verilerin yayınlanması doğru yönde atılmış bir adım. Ancak bu verimsiz, kirletici uygulamaların neden devam ettiğini anlamak ve ana havayolu suçlularını sorumlu tutmak için daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var. İklim acil durumu göz önüne alındığında, neredeyse boş olan pek çok uçağın fosil yakıt yaktığını ve atmosferde CO2 birikmesine katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmak oldukça şok edici.”

Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü, uçak doluluğunu izlemek ve hayalet uçuşlar konusunda daha fazla şeffaflık yaratmak için CAA ile birlikte çalışacağını söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.