Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Hatay’da dağ ceylanlarının taş ocağı kabusu bitmiyor

0
Dağ ceylanı - Fotoğraf: Hatay Tabiatı Koruma Derneği

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay’da koruma altındaki dağ ceylanları için taş ocakları tehdidinin devam ettiğini açıkladı.

Öğünç, son günlerde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) ilan edilen alanlardaki taş ocaklarının baskısının arttığını izlediklerini belirtti. Konuyla ilgili X’te açıklama yapan Öğünç, dağ ceylanlarının taşa, çakıla feda edilemeyecek kadar değerli olduğunu belirtti.

Dağ ceylanının nesli tehlikede

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste’ye göre dağ ceylanların nesli tehlike altında ve Türkiye’de yaşadığı tek alan burası. Dünyada dağ ceylanlarının sayılarının artış gösterdiği tek yer de Hatay.

Türün Hatay’daki birey sayısı 2012 yılında 295 iken günümüzde tür koruma çalışmaları sayesinde bin 500’e yükseldi.

Ne olmuştu?

2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı türü için özel bir eylem planının hazırlanmış, bu çalışmaların ardından 25 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Hatay Dağ Ceylanı için Yaban Hayatını Geliştirme Sahası (YHGS) olarak kabul edilen yaklaşık 133 kilometrekarelik bir alan ilan edilmişti.

‣Dağ ceylanlarının yaşadığı tek alan taş ocağı için daraltıldı
‣Manisa’da şimdi de taş ocağı tehditi
Bodrum’da 500 yıllık zeytin ağaçları taş ocağı tehditi altında

Ancak, 5 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan bir başka Cumhurbaşkanlığı Kararı ile sekiz kilometrekarelik bir alanın YHGS’nın dışına çıkarılmıştı. Ardından bölge halkının mahkemeye başvurması sonucunda Danıştay 10. Dairesi’nin, Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası’nın alanının daraltılması kararının yürütmesini durdurmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.