Doğa MücadelesiManşet

Dağ ceylanlarının yaşadığı tek alan taş ocağı için daraltıldı

0

Dağ ceylanlarının Türkiye’de yaşadığı tek alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan çıkarılarak taş ocağı için küçültüldü.

Hatay’ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bir bölge, 2019 yılında Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmişti.

Bölgenin 8 kilometrekarelik, yani 700 futbol sahası büyüklüğünde bir kısmı  5 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma sahasının dışına çıkarıldı.

Dağ ceylanlarının nesli tehlikede

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste’ye göre dağ ceylanların nesli tehlike altında ve Türkiye’de yaşadığı tek alan burası.
Dünyada dağ ceylanlarının sayılarının artış gösterdiği tek yer Hatay.

Buradaki popülasyon türün dünyada birey sayısı artan tek popülasyonu. Türün birey sayısı 2012 yılında 295 iken 2020 sonunda tür koruma çalışmaları sayesinde 1.141’e yükseldi. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilirken yoğun bilimsel çalışmalar yapıldı.

‘Taş için feda edilebilir mi?’

Alan daraltılırken ise hiçbir bilimsel çalışma yapılmadı ve görüş alınmadığını belirten Hatay Tabiatı Koruma Derneği ise “Dağ ceylanının bölgedeki sayısı artıyor ve bundan sonra daha da geniş yaşama alanlarına ihtiyacı olacak. Yapılması gereken şey yaşama alanını daraltmak değil, genişletmeye çalışmak. Bu kadar değerli bir tür taşa feda edilir mi?” sorusunu yöneltti ve şu bilgileri paylaştı:

Hatay dağ ceylanları 135 km²’lik taşlık bir alanda yayılış gösteriyor. Küçültülen alanda yapılacak faaliyetler sadece bu 8 kilometrekarelik alan içinde kalmayacak: Bölgede dinamit patlatılacak, toz çıkacak ve hayvanlar o bölgeye artık yaklaşamayacak. Dağ ceylanlarının kullanamayacağı alan sadece 8 kilometrekare ile sınırlı kalmayacak. Daha önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile koruma altına alınan bir alan yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile küçültülüyorsa, üçüncü, dördüncü, beşinci kararnamelerle benzeri şekilde benzer ocaklara izin verilebilir.

İmza kampanyası başlatıldı

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan çıkarılan bölgenin bozkır ötleğeninin ürediği önemli bir alan ve Türkiye’deki yegane kışlama alanı olduğunu belirten Dernek, “Bu alan ayrıca çizgili sırtlan, uzun kulaklı çöl kirpisi, kayalık gerbili, saz kedisi, kuyruksüren, oklu kirpi gibi oldukça nadir türlerin de yaşam alanı. Alınan kararla bu türlerin de nesli tükenme tehlikesine girecek” dedi.

Açıklamada “YHGS alanının sınırlarının belirlenmesi bilimsel verilere dayanıyordu, ancak alanın sınırının daraltılması herhangi bir gerekçeye dayandırılmadı. YHGS sahası dışına çıkarılan alanın uydu görüntüsüne bakılınca nedeninin taş ocağı olduğu çok açık” ifadeleri kullanıldı.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği kararın gözden geçirilmesi ve alanının sınırlarının tekrar eski haline getirilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek çağrısında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.