Hasankeyf sular altında kalıyor: 650 yıllık türbe yeni yerine taşınacak

Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla su altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Yeni Kültürel Park Alanı’na 18 Nisan’da taşınacak. Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, Zeynel Bey Türbesi’nin Türkiye’de ilk defa bütünsel olarak taşınacak tarihi bir yapı olduğunu belirterek, herkesi 18 Nisan’da Hasankeyf’e beklediklerini söyledi.

Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında Zeynel Bey Türbesi’nin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınması için başlatılan çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor.

CNN Türk’te yer alan habere göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce 2 yıl önce ihale edilen ve Diyarbakır Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan projeye göre, bin 100 tonluk türbe, tek parça halinde yeni yerine nakledilecek.

Son aşamaya gelinen çalışmalar kapsamında, 650 yıllık türbenin taşınması için 2 kilometre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde yeni bir yol yapıldı.

Türbe, 96 tekerli treylere konulup, aralarında 6 mühendis ve 3 mimarın da bulunduğu 52 kişilik ekip tarafından yeni yerine götürülecek. Taşıma işlemi, 18 Nisan’da gerçekleştirilecek.

“Türkiye’de ilk defa bu ağırlıkta bir eser bütünsel olarak taşınıyor”

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, barajın tamamlanmasının ardından su altında kalacak Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için yaklaşık 3 yıldır faaliyet yürütüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce yapılan ihale işleminin ardından başlatılan çalışmaların son aşamaya geldiğini dile getiren Baygüven, eserin yeni Hasankeyf’teki arkeoparka nakledileceğini kaydetti.

Taşıma işleminin büyük titizlikle gerçekleştirileceğini vurgulayan Baygüven, şöyle konuştu:

“Türkiye’de ilk defa bu ağırlıkta bir tarihi eser bütünsel olarak taşınıyor. Öncelikle türbeyle, emsal ağırlıkta bir kütle taşınacak. Türbeyi taşıyacak araç, ortalama saatte 2 kilometre hızla gidecek. Eserin 8 saatte taşınması planlanıyor. Çok önemli bir tarihi eser olduğu için herhangi bir zarara uğramadan yeni Hasankeyf’te arkeoparktaki alana yerleştirilecek. Türbenin taşınmasına tanıklık etmek isteyen herkesi 18 Nisan’da Hasankeyf’e bekliyoruz.”

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise DSİ’nin Zeynel Bey Türbesi’nin sular altında kalmaması için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Eserin bütünsel olarak taşınacağına işaret eden Akdeniz, “Bu taşıma, devletimizin tarihi eserlere verdiği önemin kanıtıdır. Tarihe ne kadar önem verdiğimizi tüm dünya görecek. Yeni Hasankeyf’te turizmin canlanması için önemli bir eser olacak. İnşallah yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi, türbenin taşınma anını yerinde görmeye gelecek.” dedi.

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482’de Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliğini taşıyor.

(CNN Türk)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR