Kategoriler: Kültür-SanatManşet

‘Hangi İnsan Hakları?’ film festivali, ‘kadın ve özgürlük’ diyerek 10 Aralık’ta başlıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Documentarist tarafından düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 10-14 Aralık 2022 tarihlerinde 12’inci kez seyirciyle buluşuyor.

Dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye’den insan hakları ihlâlleri ve mücadelelerini konu alan filmlerin buluşacağı programın bu yılki ana teması “kadın ve özgürlük“.

Fransız Kültür Merkezi (Taksim) ve Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı‘nda (Galatasaray) gerçekleşecek festival programında birçok ödüllü kurmaca ve belgeselin yanı sıra, ilk kez bir sanal gerçeklik (VR) sergisi de yer alıyor.

 

Kadınları merkeze alan filmlerin ağırlıkta olduğu programda, Suriye’den Katalonya’ya, Filistin’den Hindistan’a, Kolombiya’dan Macaristan’a, Fransa’dan Pakistan’a birçok coğrafyadan ve Türkiye’den insanlığa dair 25’i aşkın hikâye buluşuyor.

Festivalin ilk günü İran’da kadınların başlattığı isyandan hareketle İranlı ve Türkiyeli kadınların buluşacağı “DevriMahsa: İran’da ve Her Yerde Özgürlük” başlıklı bir açık forum düzenlenecek.

Adalet İçin, 2022

Forum öncesinde İran’ın tanınmış kadın yönetmenlerinden Rakshan Bani-Etemad‘ın 2009’daki seçim öncesinde kadınların taleplerini konu alan “İran Nüfusunun Yarısıyız” (We Are Half of Iran’s Population, 2009) ile Mahnaz Mohammadi’nin Tahran-Ankara treninde İranlı yolculara ülkeyi terk etme nedenlerini sorguladığı “Yol Günlüğü” (Travelogue, 2006) adlı belgeseller gösterilecek.

Her Mothers, 2020

Kurdwin Ayub’un bu sene Berlinale’de En İyi İlk Film ödülü kazanan “Sonne” (2022) adlı filmi, son dönemin ses getiren iki uzun metrajlı belgeseli “Yolculuk” (La Traversée, 2022) ve “Josep” (2020), DAEŞ’le bağlantılı sarsıcı hikayeler anlatan iki film “Sabaya” (2021) ve “Düşmanın Çocukları” (Children of the Enemy, 2021), muhafazakâr bir toplumda lezbiyen bir çiftin bir çocuğu evlat edinmek için verdiği mücadeleyi konu alan “Bir Çocuk İki Anne” (Her Mothers, 2020) programın öne çıkan filmleri arasında…

Son filmin yönetmenlerinden Asia Dér, festival konuğu olarak İstanbul’a da gelecek.

Türkiye’den ise bitmek bilmez adalet arayışından ‘kentsel/rantsal dönüşüm’ projelerinin yıktığı yuvalara, mültecilik hallerinden engelli yaşamlara uzanan dokuz filmlik bir seçki seyirciyle buluşacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Euromersive işbirliğiyle gerçekleşen “Immerse In the World” başlıklı Sanal Gerçeklik Sergisi’nde ise dünyanın temel sorunlarını ele alan altı filmlik bir seçki Fransız Kültür Merkezi‘nde sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilecek.

Avusturya Kültür Ofisi, Fransız Enstitüsü, Macar Kültür Merkezi, İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü, Aynalı Geçit, Goethe Enstitüsü, Tarabya Kültür Akademisi ve Anadolu Kültür’ün işbirliği, Bianet ve 1+1’in basın desteği ile gerçekleşen festivalde tüm etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024