Manşet

Haftanın Tortusu

0

tortu* Ağrı’da başından sonuna garip bir olay ve ölen insanlar * Bir grubun konser vermesinden korkan devlet * Muhalefetin iktidarı hedef alması, TRT’yi sansüre itti * Aday listeleri açıklandı * Sosyal medyaya bir günlük sansür

* Ağrı’da başından sonuna garip bir olay ve ölen insanlar Seçime yaklaştıkça, normal demokratik bir ülke olmamanın etkilerini hissetmeye başladık. Bu hafta neredeyse her gündem seçimle bir şekilde bağdaştırılabilir, bir şekilde seçime yorulabilirdi. İşte Ağrı’da gerçekleşenler. Öncelikle şunu söylemek lazım. Ağrı’da ne olduğunu anlamaya yönelik olarak gösterilen çabaların, çıkan görüntülerin ya da ulaşılan kişisel tanıklıkların topluma ulaştığı yok. Yani bırakın gerçeği, gerçeği arama çabası bile topluma yayılmış durumda değil. Bu açıdan Ağrı’da yaşananlar, planlayanlar için “başarılı” bile denebilir. Gerçeklere ulaşma çabası sonucunda elde edilenler, 15 askerin ölsün diye bir çatışmaya sokulduğu, o askerlerin bir bölümünün yaralı olduğu ve yaralı olanlar da dahil olmak üzere oraya giden halk tarafından kurtarıldıkları. Bir de ölen ve yaralananlar var. Yani aslında çatışmaya hazır olan da iki taraf var. Halk askerlerin önüne geçerek askerleri kurtarıyor. Halk birbiriyle savaşmaya hazır ve hatta savaşıp ölen, öldüren iki tarafın arasına giriyor. Barış sürecinde geldiğimiz nokta, feda edilen askerler ve eli tetikte olan taraflar.

Tüm bu olayların başında Genelkurmay’ın yaptığı açıklama ise seçime ve Türkiye’deki güç dengelerine yönelik güzel bir özet: “Vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda…” Kısaca TSK da, seçime girmiş bulunuyor.

* Bir grubun konser vermesinden korkan devlet Grup Yorum, her sene Bakırköy Meydanı’nda konser verirdi. İzleyen sayısı da yüzbinlerle ifade edilirdi. Yani yüzbinlerce insan, neredeyse tüm Türkiye’den, kalkıp Bakırköy’e giderdi ve konseri dinlerdi. En ufak bir olay duyuldu mu? Fakat 2015’te devlet bir takım nedenler yaratıp konseri engelledi, bunu protesto eden grup üyelerini gözaltına aldı. Konseri dinlemek için Bakırköy’e gelenlere yaptıkları ile de ilçeyi gaza boğdu. Olay çıkar diye konseri iptal edip, olayı kendi çıkardı.

* Muhalefetin iktidarı hedef alması, TRT’yi sansüre itti CHP seçim kampanyasına başladı ve ilk sloganını ortaya attı: Milletçe alkışlıyoruz! Reklam filminde ise AKP’nin adını geçirmeden bir takım eleştiriler sıralamış CHP. Bu reklam filmi günlerdir dönüyor ekranlarda ama bir kanal hariç: TRT! Devletin resmi kanalı, tüm vatandaşların vergileriyle beslenen ve vergileri ne işe yaradığı belirsiz yandaş/yalaka tiplere akıtma işlevine sahip kanal bu reklam filmini yayınlamayı kabul etmedi. Gerekçe? İktidarın hedef alınması! Seçime 2 ay kala, muhalefetin iktidarı hedef almasını garip karşılayan ve siyasi analiz programları da yayınlayan bir devlet kanalı!

* Aday listeleri açıklandı 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri için aday listeleri açıklandı. AKP listeleri dışında tüm listeler tartışılıyor, konuşuluyor. AKP listelerinin kimlerden oluştuğundan çok kim tarafından oluşturulduğu daha çok ilgi çekti. Küçük Gökçek’in listeye girememesi ise belki de listenin tek rengi oldu. CHP’nin ve HDP’nin renkli listeler yaptıkları, MHP’nin de oyunu beklenenden daha yükseğe taşıma yönünde bir hamle yaptığı da ortada.

* Sosyal medyaya bir günlük sansür Hafta başında, geçen hafta gerçekleşen Adliye saldırısı bahane edilerek sosyal medyaya bir sansür uygulandı. Bir kişinin aldığı bir karar sonucunda Facebook, Twitter ve Youtube kapatıldı. Tabi herkes bu sansür kararını yine o sosyal medya hesaplarından duydu, duyurdu yani insanlar sansüre karşı önlemlerini almış durumdalar fakat yine de olası bir sansürün geniş kesimler üzerinde etkili olduğu da gerçek. Burada da hemen akla seçimler geliyor. 30 Mart 2014 seçimlerinde yaşananlar bu mecralardan duyurulmuştu, yayılmıştı. Şimdi yine bir bahane uydurularak 7 Haziran’da yapılacak olan bir sansür hamlesinin kendisi dahi seçimlerin dürüst bir ortamda yapılmadığının kanıtı olacaktır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.