Gümüşhane’deki peri bacaları için ‘acil önlem’ çağrısı

Son yıllarda Gümüşhane'deki maden ve taş ocakları nedeniyle yaşanan çevre tahribatına dikkat çekilerek bu doğal mirasın korunması için acil önlem çağrısı yapıldı. 

Haber: Cevahir TOPALOĞLU

*

GÜMÜŞHANE- Doyduk Mağarası, Keçideresi, Gökdere-Nazlıçayır mevkinde bulunan peribacalarının, bölgedeki taş ocakları ve maden faaliyetleri nedeniyle tahrip edildiği ve bu faaliyetlerin ekosistemin bozulmasına yol açtığı belirtilerek acil önlem çağrısı yapıldı.

Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu İl Temsilcisi Mukaddem Ülker yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda Gümüşhane’de yaşanan çevre tahribatına dikkat çekerek, “Gümüşhane’nin eşsiz doğal güzellikleri ve zengin doğal mirası, bizler için büyük bir değer taşıyor. Ancak son zamanlarda yaşanan gelişmeler, bu değerli mirasın tehlikeye girdiğini gösteriyor’’ dedi.

‘Ekosistemin bozulmasına yol açıyor’

Gümüşhane’de Doyduk Mağarası, Keçideresi, Gökdere-Nazlıçayır mevkinde bulunan peribacalarının, Gümüşhane’nin doğal mirasının önemli bir parçasını oluşturduğunu belirten Mukaddem Ülker, “Keçideresi jeolojik oluşumları, halk arasındaki adıyla; peri bacaları olarak bilinir ve anılır. Bu peri bacası benzeri oluşumlar değişik boy ve yükseklikte olup, jeolojik yapı ve aşınım farklılıklarının birlikte ve uzun süreçler sonunda oluşmuş yapılardır. Sanıldığı gibi tek bir yerde toplanmış şekiller olmayıp, Keçideresi vadisinin her iki yamacı boyunca düzensiz bir şekilde serpilmiş belki sayıları yüzleri bulabilecek oluşumlardır. Ancak bölgedeki taş ocakları ve maden faaliyetleri, bu doğal alanların tahrip edilmesine ve ekosistemin bozulmasına yol açıyor” dedi.

‘Doğal alanların korunması için acil önlemlerin alınmasını talep ediyoruz’

Diğer yanda Doyduk Mağarası mevki nesiller boyunca UNESCO somut olmayan kültür varlıkları listesinde olan Hıdırellez bayramının kutlandığı yer olduğunu ifade eden Ülker, “Maalesef ki burada da tüm doğal güzellik yok edilmiştir. Ayrıca, bu faaliyetlerden en çok etkilenenler arasında bölgede yaşayan Gümüşhane’mizin yaban hayatının simgesi yaban keçileri de bulunuyor. Gümüşhane’nin doğal mirasının korunması, sadece şehrimizin değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Bu nedenle, taş ocaklarının faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın en aza indirilmesi ve bölgedeki doğal alanların korunması için acil önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Gümüşhaneli Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) Başkanı Yasin Kadakal önderliğinde Gümüşhane’yi ilgilendiren her türlü probleme çözüm önerileri sunmak adına gerekli çalışmaların yapıldığını söyleyen Ülker, “Gümüşhane’nin doğal mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Doğanın bize sunduğu bu değerli mirası korumak, bizim en önemli görevimizdir” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR