Manşetİklim Krizi

Grönland ve Antarktika 1990’lara göre altı kat hızlı eriyor

0

Küresel ısıtma dünyanın her yerine yayılıyor ancak Grönland ve Antarktika en kötü etkilenen bölgeler arasında. Yeni yayınlanan bir rapor her iki bölgenin de 1990’lı yıllara kıyasla altı kat daha hızlı buzul kaybettiğini ortaya koydu.

Buzullardaki erime hızı bu şekilde devam ederse deniz seviyesindeki yükselme Birleşmiş Milletler’den uzmanlar tarafından belirtilen en kötü senaryoya uygun olarak, yüzyıl sonunda 17 santimetreyi bulacak.

26 çalışma analiz edildi

Zme Science’ta yer alan habere göre rapor 50 uluslararası kuruluştan uzmanın, 1992- 2018 yılları arasında Grönland ve Antarktika’daki buz tabakalarının kütlesindeki değişimleri hesaplayan 26 farklı çalışmanın sonucunu analiz etmesiyle hazırlandı.

Sonuçlar, 2018 (Antarktika) ve 2019’da (Grönland) Nature dergisinin çevrimiçi versiyonunda iki makalede yayınlandı. Şimdi ise araştırmacılar İngiltere Leeds Üniversitesi tarafından dağıtılan bir basın bülteninde iki alandan elde edilen verileri rapor ettiler.

Deniz seviyesindeki artışın üçte birinden sorumlu

Rakamlar, Grönland ve Antarktika’nın 1992-2017 yılları arasında 6.4 trilyon ton buz kaybettiğini ve bu da dünya denizlerinin seviyesini 17.8 milimetre artırdığını gösteriyor. Deniz seviyesindeki toplam artışın 10,6 milimetresi Grönland buz kayıpları ve 7,2 milimetresi Antarktika kayıplarına bağlıydı.

İki kıtadaki toplam buz kaybı oranı sadece otuz yılda altı kat arttı, 1990’larda yılda 81 milyar tondan 2010’larda yılda 475 milyar tona yükseldi. Bu, yazarlara göre, kutup buz tabakalarının artık tüm deniz seviyesindeki artışların üçte birinden sorumlu olduğu anlamına geliyor.

‘400 milyon insan risk altına olacak’

Letar Üniversitesi‘nden Andrew Shepherd, “Antarktika ve Grönland küresel ısınmanın en kötü senaryosu ile devam ederse, yüzyılın sonunda deniz seviyesinde 17 santimetrelik bir artışa neden olacaklar” dedi. Shepherd, 400 milyon insanın risk altında olacağını da sözlerine ekledi.

Yazarlar, Kuzey Kutbu’ndaki sıcak dalgasının yeni bir rekora yol açacağını belirtiyor. Antarktika ve Grönland 1990’lı yıllara göre sırasıyla beş ve yedi kat daha hızlı buz kaybediyorlar.

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Beşinci Değerlendirme Raporu’nda küresel deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 53 santimetre artacağını ve bunun 360 milyon insanı kıyı sel riskine sokacağı tahmin ediliyor.

Çalışmaya katılan araştırmacılardan Gorka Moyano “İklim değişikliğini durdurmak için çok geç olup olmadığını bilemeyiz. CO2 ve diğer kirletici gazların atmosfere olan katkısını azaltmak için acil ve sert tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır ve yine de bunun yeterli olup olmayacağını bilmiyoruz” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.