Greenpeace’den Akkuyu ÇED’ine itiraz daveti

Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporu 24 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai rapor olarak kabul edildi ve halkın görüş ve önerilerini almak üzere görüşe açıldı. Yaklaşık 4.000 sayfalık rapora; 10 gün içerisinde görüş verilmesi bekleniyor.

Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun nihai rapor olarak kabul edilerek halkın görüşlerine açılmasının ardından resmi itirazlarını Bakanlığa sunan Greenpeace, 24 Ekim’de  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edilen 4.000 sayfalık rapor için 10 iş günü görüş bildirme süresi belirlenmesine dikkat çektiği açıklamasında. nükleere karşı olan herkesi Bakanlığa itiraz dilekçesi yollamaya çağırıyor.

24 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 4.000 sayfalık rapor konusunda itirazı olan herkes 10 Kasım Pazartesi tarihine kadar Bakanlığa itiraz dilekçesi gönderebiliyor.

Greenpeace’in ÇED Raporu’na itiraz nedenleriyle ilgili olarak açıklama yapan, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, Özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel riskleri ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi açıklar var. Türkiye nükleer sorumuluğun şartlarını henüz belirlememişken, üstü kapalı cümlelerle hazırlanan bu ÇED Raporu’nu kabul ettiği takdirde hem Akkuyu hem de tüm Türkiye’yi geri dönülemez bir risk altına sokuyordedi.

Sürece nasıl görüş bildirilebileceğine dair bilgileri ve taslak görüş dilekçelerini içeren bir dökümana Greenpeace’in web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Greenpeace’in, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporuna onay verilmemesi için sürdürdüğü kampanyaya bugüne dek 250 binin üzerinde insan imzalarıyla destek vermiş durumda.

(Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çin, İngiltere’nin toplam elektrik üretimine eşdeğer temiz enerji üretti

Rüzgar ve güneş enerjisindeki artış, Çin'in sera gazı emisyonlarının zirveye ulaşmış olabileceğine dair umutları artırıyor.

Bolivya, yakıt krizi sırasında enerji ve hidrokarbonlar bakanını değiştirdi

Bolivya'nın Cochabamba şehrinde sendikalar ve esnaf, para ve benzin sıkıntılarını protesto etmek için sokaklara çıktı. Devlet Başkanı Luis Arce, yakıt kıtlığı nedeniyle Alejandro Gallardo’yu yeni enerji ve hidrokarbonlar bakanı olarak atadı. Önceki bakan Franklin Molina, devam eden krizle başa çıkmadaki başarısızlığı nedeniyle eleştiriliyordu.

[İklim Masası] Türkiye, elektrik talebinin en az yüzde 40’ını yüzen güneş panelleriyle karşılayabilir

Yeni bir çalışmaya göre, Türkiye’deki yapay su rezervuar yüzeylerinin yüzde 10’unun yüzen güneş panelleri ile kaplanması, ülkenin elektrik talebinin yarıya yakınını karşılayabilir. Aynı zamanda buharlaşmayı da önleyen bu paneller, Ankara’nın bin günlük su ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda su tasarrufu sağlayabilir. Yüzen fotovoltaik yatırımları bir yandan Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltırken, bir yandan da ülkenin sera gazı salımlarının yüzde 14’üne denk gelecek kadar karbon salımını engelleyebilir.

Guterres’ten Aşırı Sıcaklığa Yönelik Eylem Çağrısı: Hükümetler ve özel sektör harekete geçmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, milyonlarca insanı tehdit eden aşırı sıcak salgınına karşı Aşırı Sıcaklığa Yönelik Eylem Çağrısı'nı açıkladı: Fosil yakıtlar bırakılmalı, zengin ülkeler savunmasız topluluklar için ayrılan iklim finansmanı açığını kapatmalı.

Güney Afrika hükümeti ülkenin ilk iklim değişikliği yasasını onayladı

Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamaya göre Güney Afrika'da şirketlere emisyon sınırlaması getiren ve yerel yönetimlerin iklim uyum planı hazırlamalarını zorunlu kılan kapsamlı bir iklim değişikliği yasası kabul edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR