Doğa MücadelesiManşet

Greenpeace Mersin gönüllüleri Akkuyu NGS önünde nöbette

0
Nükleere Karşı Kaldırım Nöbeti 12 Mayıs'tan beri devam ediyor

Mersinli Greenpeace gönüllüleri 10 gündür Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili halka bilgi vermek amacıyla kurulduğu iddia edilen Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi’nin önünde kaldırım nöbetinde.

Nükleere Karşı Kaldırım Nöbeti 12 Mayıs'tan beri devam ediyor

Nükleere Karşı Kaldırım Nöbeti 12 Mayıs’tan beri devam ediyor

12 Mayıs 2014 Pazartesi gününden beri devam eden nöbet 14:00 – 21:00 saatleri arasında gerçekleşiyor.  Yeşil Gazete olarak biz de Greenpeace gönüllülerinin yanına gittik, kendi tabirleri ile “direnişin” nasıl geçtiğini sorduk, nöbet ile ilgili merak ettiklerimizi öğrenmek istedik.

İşte bizim ziyaretimiz sırasında “kaldırım nöbeti”ndeki Mersinli Greenpeace gönüllüleri Ahmet Hilmi Aktekin (44), Cem Kapukaya (36), Deniz Taşkın (18), Enver Üzel (18) ve Burak Dönmez (20)’in aktardıklarından satırbaşları

* Aslında bu nöbetin başlangıcı geçtiğimiz sene bu dönemde Ful Hanım’ın (Uğurhan) başlattığı ve hızla yayılan 37 adım eylemine dayanıyor.

Kaldırım Nöbeti fikri Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan'ın (en sağ önde) geçen seneki 37 Adım eylemine dayanıyor

Kaldırım Nöbeti fikri Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan’ın (en sağ önde) geçen seneki 37 Adım eylemine dayanıyor

Akkuyu NGS önündeki eylemlerin sürekli çeşitli gerekçelerle (“Burada duramazsınız, “Pankart tutamazsınız”, “Yere birşey bırakamazsınız” vsr) polis tarafından engellenmesinden sonra Ful Hanım, “Kaldırımda yürümemize de karışamazlar ya” düşüncesi ile Akkuyu NGS önündeki kaldırım üzerinde 37 adım atmaya başlamıştı. Bu 37 adımda Toplum Bilgilendirme Merkezi’nin başından sonuna mesafesinin adım hesabı.

37 adıma hemen nükleer karşıtı diğer aktivisler de iştirak etti ve toplumu bilgilendirme iddiasındaki bu merkezin önünde 37’şer adım atmaya başladık o dönem

(Mersin Tabip Odası Başkanlığı görevini de yürüten Greenpeace Mersin gönüllüsü Ful Uğurhan da kaldırım nöbetine ilk gününden beri katılıyor ancak bizim ziyaretimiz sırasında Tabip Odası’nın toplantısında bulunduğu için kendisi ile görüşme imkanımız olmadı)

Nükleer Santral istemeyen Mersin halkı da Grennpeace gönüllülerine kaldırım nöbeti boyunca destek veriyor

Nükleer Santral istemeyen Mersin halkı da Grennpeace gönüllülerine kaldırım nöbeti boyunca destek veriyor

* Akkuyu nükleer santrali ile ilgili 3. ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçti ve şimdi İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) aşamasında. Bunun tarihi ve süreci şu anda kesinleşmiş değil ancak önümüzdeki günlerde ilan edilmesi bekleniyor. Biz de bu kritik dönemde Akkuyu’ya dair farkındalığı arttırmak için bu direnişi başlatma kararını aldık

* Ne mi yapıyoruz?

Hergün saat 14:00 ve 21:00 arasında bu saat dilimleri arasında hangi arkadaşımızın durumu uygun ise kaldırımda hazır bulunuyor. Bu saatler arasında ekipten mutlaka en az bir kişi burada.

Nükleerci şirketin iddia ettiği bilgilendirmeyi biz de burada halka yapıyoruz. Şirket sözde santral hakkında bilgi almak isteyenlere  bu merkezin içinde bilgi veriyoruz diyor ama biz burada nöbet tuttuğumuz 10 gün içerisinde halktan bir kişinin bile bilgi almak için içeriye girdiğine şahit olmadık

Greenpeace Mersin gönüllüleri Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye iletilmek üzere halkın taleplerini de mektup kutusunda biriktiriyor

Greenpeace Mersin gönüllüleri Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye iletilmek üzere halkın taleplerini de mektup kutusunda biriktiriyor. Biz de bu karede yer almaktan kendimizi alamadık

* Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce‘ye halkın taleplerini iletmek üzere mektup kutumuz var burada sizin de gördüğünüz gibi. Kaldırımdan geçen, bizimle sohbet eden insanlardan Mersinde nükleer istemediklerine dair mektup yazmalarını istiyoruz ve o mektupları da bu kutu içinde biriktiriyoruz. Şu ana kadar kutuda 200’ün üzerinde mektup birikti.

Kaldırımdan geçen ve bizi gören insanlardan sürekli destek mesajları alıyoruz. Bize hayır dua eden teyzeler, iyi ki burdasınız diyen gençler, sakın vazgeçmeyin diye güven telkin eden insanlar sürekli inancımızı pekiştiriyor.

* Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi‘nde görev yapan insanlarla, güvenlik görevlisi olsun, diğer çalışanlar olsun çok fazla sorun yaşadığımızı söyleyemeyiz ama Merkezin Müdürü Mehmet Faruk Uzel‘in sürekli tacizleri ile karşı karşıyayız.

Bizden rahatsız olduklarını, burada durmamamız gerektiğini çok kaba bir şekilde belirtiyor. Sürekli polis tarafından izlendiğimizin farkındayız ve ara sıra polis ekiplerinin doğrudan gelerek arkadaşlarımızı gözaltına almakla tehdit ettiği durumlarla karşılaşıyoruz.

GP mersin nöbette 1...

Onlar bizden ne kadar rahatsızsa biz de nükleer karşıtları olarak onlardan rahatsızız. Onların iddiası nükleer ile ilgili halka bilgi vermek. Ama asıl bilgiyi vermek için Mersinli Greenpeace gönüllüleri olarak biz de buradayız. Nükleerin tehlikelerini burada halka ilk ağızdan aktarma şansı buluyoruz.

* Şimdilik burada direnmeye ve halka nükleerin tehlikeleri hakkında gerçek bilgileri iletmeye devam edeceğiz. Şu anda İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) aşaması ile ilgili tarihlerin netleşmesini bekliyoruz.

Mersin’de nükleer istemeyen, ülkemizin olası bir nükleer felaket ile karşı karşıya kalmasının önüne geçmek isteyen herkesi kaldırım nöbetinde bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.