EkolojiGünün ManşetiManşet

‘Göreme’nin Milli Park olmaktan çıkarılması turizm odaklı müdahalenin önünü açıyor’

0

Haber: Elif Ünal

Göreme Vadisi’nin Milli Park olmaktan çıkarılma kararını Yeşil Gazete’ye değerlendiren. TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun kararın “turizm odaklı müdahalenin önünü açan bir gelişme” olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, Göreme Vadisi ve çevresindeki alanın Millî Park olarak belirlenmesi hakkındaki 30 Ekim 1986 tarihli Bakanlar Kurulu kararı yürürlükten kaldırıldı. 1 Haziran 2019’da yayınlanan kararnameye göre Göreme Vadisi ve çevresindeki alan artık Kapadokya Alan Başkanlığı’na bağlı olacak.

Resmi gazetede yayınlanan bir başka karar ile de Muğla‘nın Bodrum ilçesindeki Torba ve çevresi ile Kızılağaç İçmeler bölgesinin kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesi kararlaştırıldı. Karar, 2634 sayılı sayılı Turizmi Teşvik Kanunu‘nun üçüncü maddesi dayanak gösterilerek verildi.

Orhan Sarıaltun: Milli Park’ın kaldırılması doğru bir karar değil

Göreme Vadisi hakkında alınan karar hakkında Yeşil Gazete’ye konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun kararı “Alan yönetimi ilanı epeydir gündemdeydi. Alan yönetimi ilanı yapılırken bu alanı bir çeşit koruma statüsü veren Milli Park’ın kaldırılması doğru bir karar değil” şeklinde değerlendirdi.  Sarıaltun, vadinin milli park olmaktan çıkarılmasının koruma statüsünü tamamen bitirmediğinin altını çizdi. Ancak kararın “turizm odaklı müdahalenin önünü açan bir gelişme” olduğunu belirtti.

‘Turizm için değeri korunmasından kaynaklanıyor’

“Burası korunarak turist çeken bir yer. Hem Türkiye için dünya için önemli bir yer. Bir taraftan Hıristiyanların ilk geliş döneminde gizlendiği ilk yerleşim yerlerinden birisi ve tarihi statüsü var. Diğer taraftan jeolojik yapısı sebebiyle dünyanın eşsiz örneklerinden” diyen Sarıaltun, bölgenin turizm için değerinin bu zamana kadar korunması sebebiyle olduğunu söyledi.

Sarıaltun, açıklamasının devamında şöyle konuştu: “1967’de milli park tartışmaları başlamış. Yasa gereği hep ormanlar düşünüldüğü için milli park ilan edilmesi gecikmiş. 1985 yılında yedi bölüm halinde dünya miras listesine girmiş. Bunlar içerisinde Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri,  Karlık, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı arkeoloji alanı yer alıyor.  9 bin 600 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Bu haliyle koruma statüsünün devam etmesi lazım. Karardan turizm kaygılarının ön planda tutulduğu bir ilan yapıldığını anlıyoruz.”

Baran Bozoğlu: Çok fazla mevzuat, kanun ve düzenleme var

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu da gazetemize yaptığı açıklamada “Verilen bu kararla koruma statüsünün kaldırıldığını söylemek pek mümkün değil” dedi.

Kanunlarda yapılan değişikliklerin takip etmeyi zorlaştırdığını belirten Bozoğlu, “Çok fazla mevzuat, kanun ve düzenleme var bu da uygulama sıkıntısı yaratıyor. İnşaata açılma riskini artırıyor. Kuşkusuz kafalarda soru işareti yaratıyor. Son yıllarda bir sürü değişiklik yapılıyor ve insanların takip etmesini de zorlaştırıyor” açıklamasında bulundu.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.