İklim Krizi

Göl sıcaklıklarının yükselişi, yaban hayatını tehlikeye atıyor

Yazar:
Haber Merkezi

Yaban hayatının pek çok türüne ev sahipliği yapan göllerin çoğu şimdiden iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyor. ZME Science‘da yer verilen yeni bir araştırmaya göre, bilim insanları göllerin kırılganlığını ve bunun tatlı suda yaşayan canlılar üzerindeki sonuçlarını uydu verilerinden hareketle ele aldı.

Tatlı su türlerinin dağılımı ve bolluğu, iklim değişikliğinin göl sularına yansıması olan sıcaklık artışından etkilenir. Göl yüzey suyu sıcaklığının gelecekte değişeceğini öngören yeni çalışma, bu durumu türlerin daha soğuk alanlara hareket etme becerisiyle mukayese ederek değerlendirdi.

İklim değişikliği hızı artacak

İklim değişikliği hızı olarak bilinen bu durum, bilim insanlarının iklim değişikliğinin etkilerini anlamasına yardımcı oluyor.

Araştırmacılar, 1979 ile 2018 arasında göllerin yüzde 99’unun on yılda ortalama 0,13 ° C daha sıcak hale geldiğini ortaya koydu. Ancak daha da önemlisi, iklim değişikliği hızının, tatlı su türleri üzerindeki sonuçlarıyla birlikte bu yüzyılda artmasının olası olduğunu keşfettiler.

AFP PHOTO / SUPARTA

Çalışma, 1861-2005 yılları arasında iklim değişikliği hızının 2,3 km standart sapma ile on yılda 3,5 km olduğunu gösterdi. Bu rakam, bazı hareketli türlerin göç etme oranlarına yakın, hatta daha düşük; ancak yüzyılın sonuna kadar artacağı sanılıyor.

Sıcaklık değişimi hızı, türlerin hareket hızından daha fazla

Eğer sera gazı salımı düşük seviyede kalırsa, araştırmacılara göre iklim değişikliği hızı 5.5’lik standart sapma oranıyla on yılda 8.7 km’ye çıkabilir. Sera gazı salımının yüksek olması halinde ise hız 17 km standart sapma ile on yılda 57 km’ye çıkabilir.

Çalışmanın yazarlarından Iestyn Woolway şu yorumda bulundu:

Göl sıcaklıkları, türlerin daha soğuk yerlere hareket etme hızına göre hızlı yükseliyor. Bu durumun, özellikle tatlı su yumuşakçaları gibi hareket etmek için hazırlıksız olan türler üzerinde ciddi sonuçları olacak; fakat bazı balıklar gibi hızlı göç edebilen ve hareketli türler dahi muhtemelen fiziksel engellerle karşılaşacak.

Her ne kadar iklim değişikliği hızının göllere yansıması, denizlere olduğunun yarısı kadar olsa da, araştırmacılara göre, göllerin yapısı gereği dağınık ve izole yapıda olması, tatlı su türlerinin yaşam alanlarının ve besin kaynaklarının daha kısıtlı olmasına, dolayısıyla da üzerlerinde daha fazla baskı olmasına yol açıyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024