EkonomiManşetTürkiye

İSKİ’den suya yüzde 20,58 oranında zam

0

İSKİ Genel Kurulu‘nda alınan karara göre, İstanbul’da 2022 yılı itibariyle suya yüzde 20,58 oranında zam gelecek.

Bunun yanında İSKİ tarafından geçtiğimiz ekim ayında kaldırılan her 2,5 metreküp için 0,5 metreküp ücretsiz su verilmesini içeren “İnsani Su Hakkı” mecliste yeniden kabul edildi.

Yeni tarife fiyatları

Meclis 2. Başkanı Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında gerçekleştirilen İSKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda su zammı görüşüldü.

AK Parti ve MHP’nin mecliste kabul edilen teklifine göre, Konut 1. Kademe (0-15 metreküp) su satış fiyatı 5,56 TL’den 6,55 TL’ye, Konut 2. Kademe (16 metreküp ve üzeri) 8,35 TL’den 9,83 TL’ye, iş yeri 14,95 TL’den 17,61 TL’ye, ortak sayaç/inşaat şantiyesi 9,83 TL, 5216 ve 6360 Sayılı Kanunlarla mahalle olan yerlerdeki konut tarifesi 1,39 TL’den 1,63 TL’ye yükseltildi.

‘İSKİ batsın diyor arkadaşlar’

Tarife Komisyonu Başkanı Meclis Üyesi Hidayet Erdöl, İSKİ’nin su tarifesine yüzde 57,38 oranında zam ve her ay TÜFE oranında zam önerdiğini söyledi.

Her ay TÜFE oranında zam önerisini kabul etmediklerini açıklayan AKP ve MHP grubu, suya 2022 yılında geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranı olan yüzde 36,20 oranında zam önerisi yaptı. Eylül ayında su fiyatlarına yapılan yüzde 15,62’lik zammın yeniden değerleme oranından düşürülmesinin ardından suya yüzde 20,58 zam önerilmiş oldu.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da, İSKİ’nin maliyet giderlerinin bu yıl yüksek oranda arttığını kaydederek, AKP-MHP grubunun teklifini eleştirdi.

Bayalı, getirilen teklifin kabul edilemez olduğunu kaydederek, “AK Parti fiili olarak birinci kademe konut fiyatında indirim teklif ediyor. Bunun anlamı şudur. Bugünkü ekonomik koşullar içerisinde ‘İSKİ batsın’ diyor arkadaşlar” dedi.

Sayıştay’ın yıllardır İSKİ’ye atık su ve içme sularının hesaplanmasıyla ilgili eleştirileri bulunduğunu belirten Balyalı, İSKİ’nin de su ve atık su maliyetlerini hesaplayarak bir tarife teklifi hazırladığını aktardı.

CHP’nin, İSKİ’den geldiği şekliyle oylanmasını içeren teklifi oy çokluğu ile reddedilirken, Cumhur İttifakı’nın teklifi ise oy çokluğu ile kabul edildi.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.