Doğa MücadelesiManşetYerel

Gökçeada Lagünü’nde taş ocağı projesine halktan itiraz: ÇED sürecini durdurun

0

Kazdağları Ekoloji Platformu, flamingoların ve ada martılarının beslenme ve yuvalama alanı Gökçeada Lagünü‘nün taş ocağı projesiyle yok edilmesine itiraz ediyor.

Çanakkale Valiliği ve Bakanlık’a sunulanitiraz dilekçelerinde halk; tarım, balıkçılık ve turizm ile geçinen yöre halkının ekonomik ve sağlık açısından oldukça olumsuz etkilenecek olması ve adadaki canlıların yaşam alanlarını yok etmesi sebebiyle Asmas Organik Tarım Ürünleri Turizm İnşaat Madencilik ve Enerji Sanayi İthalat İhracat Ltd. Şti’nin projesine uygunluk verilmemesini ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.

Tüm vatandaşlara, Gökçeada’nın korunması için itiraza destek vermeleri çağrısı yapıldı.

Gökçeada’da 20 bin hektarlık alanda andezit ocağı işletmesi için başlatılan ÇED sürecine yapılan itirazda, alanın ada merkezine kuş uçuşu 3 km, Eşelek Köyü‘ne 2 kilometre mesafede,  en yakın hanenin 780 metre ötede olduğuna dikkat çekildi:

“Proje alanı civarındaki hassas alanlar çok yakın mesafdeki 3491 hektar koruma lanına sahip Gökçeada Lagünü ve Tuz Gölü’dür. Taş ocağı projesini Tuz Gölü’nü de içine alan Gökçeada’nın doğu kıyı bölgesi, önemli doğa alanıdır.”

Kuş göç yolları üzerinde bulunan Gökçeada Lagünü, flamingoların mola ve beslenme yeri, ada martılarının da yuvalama üreme alanıdır.

Lagün, Ulusal Sulak Alan koruma statüsüne sahip olmasına rağmen kontrolsüz ve plansız turizm faaliyetleri, sörf etkinlikleri, evsel atık, kanalizasyon, böcek ilaçları, küresel ısınma gibi tehditler altındadır ve  taş ocağı ile daha da kuruyacaktır.

Ada canlılarının yaşam alanında dinamit patlatılacak

Dinamitle patlatma da yapılacağı belirtilen projenin başta Eşelek Köyü sakinleri ve Tuz Gölü’nde beslenme ve yuvalama yapan kuş türleri için gürültü, toz ve kirlilik tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, proje dosyasında atıkların bertarafı konusunda yeterli ve tatmin edici bilgi verilmediğine de vurgu yaptı.

Tuz Gölü’nde karasal floraya ait 194 tür, sucul floraya ait toplam 134 tür yaşıyor. Flamingo popülasyonu aylık 0-965 birey arasında değişiyor.

Susuzluk tehlikesi yaratacak

Proje dosyasında Tuz Gölü flora ve fauna araştırmasının yetersiz olduğu ve eksik bilgi içerdiği belirtilen dilekçede; yılda 55 bin ton üretim planlanan projede günde 19 bin litre su kullanılacağına da yer verildi:

“Tarımsal amaçlı, ada halkı ve ada canlılarının yaşamsal ihtiyaçları için kullanılan Gökçeada su kaynaklarının taş ocağı kullanımına verilmesi ada için ciddi susuzluk tehlikesi yaratmaktadır. Proje dosyasında işlemler sırasında kullanılacak bu suyun hangi kaynaktan temin edileceği bilgisi yer almamaktadır.”

İlgili haber: Gökçeada direnişi zaferle sonuçlandı: Altın madeni aramasına iptal!
İlgili haber: Gökçeadalıların protestoları, oldu bittiyle yapılmak istenen inşaatı durdurdu
İlgili haber: “Sakin şehir” Gökçeada’da taş ocağı için ÇED başvurusu iptal!

You may also like

Comments

Comments are closed.