COP26İklim KriziManşet

[Glasgow’a doğru] Alok Sharma: G20 ülkeleri 2030 iklim hedeflerini iyileştirmeli

0

Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) başkanlık edecek Alok Sharma, önde gelen ekonomilerden oluşan G20 ülkelerinin 2030 yılı için daha iddialı iklim hedefleri koyması gerektiğini söyledi.

Sharma, COP26’ya kadarki bir aydan kısa sürede ülkelerin 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması çerçevesinde sundukları Ulusal Katkı Beyanları’nı geliştirmeleri için baskıyı artırmayı amaçlıyor.

‘Sorumluluk her ülkeye ait’

Reuters’ın haberine göre COP26 başkanı, “Sorumluluk her ülkeye aittir. Ve hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Çünkü iklim konusunda dünya ya hepten başarılı olacak ya da başarısız olacak” ifadelerini kullandı.

2015 yılında yaklaşık 200 ülkenin imzacı olduğu Paris Anlaşması, küresel ısıtmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 2 derecenin altında mümkünse 1,5 derece ile sınırlamayı amaçlıyor.

Uyum ve finansman

Alok Sharma, Paris’teki UNESCO Dünya Mirası Merkezi’ndeki toplantıda “COP26 bir fotoğraf çekim yeri veya konuşma salonu değil. İklim konusunda dünyayı yoluna koyduğumuz bir forum olmalı. Bu da liderlerin işi” demeyi planlıyor.

COP26 başkanlık ofisinin öne çıkarmak istediği bir diğer noktada iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeleri desteklemek ve iklim etkilerine uyum sağlamak için kamu ve özel finans konusunda yeni taahhütler olması gerektiği.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.