İklim KriziKentManşetTürkiye

Giresun’daki sağanak sele neden oldu: Bir vatandaş kayıp

0

Giresun‘da taşkın, sel ve heyelanların yaşandığı Duroğlu beldesinde, su baskınlarından etkilenip kentteki çeşitli hastanelerde tedaviye alınan 10 kişinin, genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Heyelanda kaybolan Rıdvan Coşar‘ı arama çalışmaları ise sürüyor. Giresun Valisi Enver Ünlü  ise 60 sel ve su baskını, 53 heyelan, 24 de mahsur kalma ihbarı geldiğini belirtti.

‣Türkiye’de sel felaketi neden en çok haziran ayında görülüyor? 
‣ Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum
‣ Yanlış kent politikaları iklim krizinin sonucu olan aşırı yağışları sele dönüştürdü
Giresun sel

Fotoğraf: DHA

DHA‘nın aktardığına göre; Vali Enver Ünlü, “Gerekli tüm tedbirlerimizi almıştık. Tüm ekiplerimizin beklenen olası bir afete karşı sahada olması büyük bir felaketin eşiğinden dönmemizi sağladı” dedi ve ekledi:

“Sahil yolunda şiddetli yağışlar nedeniyle aksamalar oldu ancak şu an itibarıyla tüm yollarımız açık. Duroğlu’nun mahallelerine ulaşımda heyelan sebebiyle birtakım aksamalar var. Bir vatandaşımızın kayıp olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz kayıp vatandaşımızı bulmak için çalışıyor. İnşallah onu da kısa sürede salimen buluruz diye dua ediyoruz.”

Vali Ünlü, AFAD Başkanlığı tarafından ödenek gönderildiğini, beldenin normal hayata geçişi için çalışma yürüteceklerini de kaydetti.

Fotoğraf: DHA

‘Hala varamadığımız yerler var’

Duroğlu Belediye Başkanı Halil Çetin de “Kayıp vatandaşımızı aramalar sürüyor. Ahşap ev heyelana kapılmış. Hala varamadığımız yerler var. İçme suyunda sorunlar var; canla başla çalışıyoruz. Daha önce de böyle sel olmuştu, uyarılar vardı, geceden beri teyakkuz durumundaydık. Böylesini beklemiyorduk. Metrekare başına fazla yağış düştü” dedi.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, itfaiye ve belediye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık iki saat süren çalışmaların ardından mahsur kalan altı kişi kurtarılarak güvenli bölgelere götürüldü. Taşkın ve heyelanlarda can kaybı ve yaralanmanın olmadığı, ekiplerin bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

‣ Ankara’da nüfus artışına rağmen ihmal edilen altyapı sele neden oldu
‣ Birçok kenti sel vurdu: İki kişi ve onlarca hayvan hayatını kaybetti, bir kişi kayıp

Fotoğraf: DHA

14 noktada heyelan meydana geldi

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Ethem Kibar, ilçede yaşanan afet ile ilgili yaptığı açıklamada, iki mahallede 14 ayrı noktada heyelan meydana geldiğini söyledi.

Kibar, “Dün gece yarısından itibaren başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini artırarak devam eden sağanak yağış dolayısıyla Yavaş, Aşağıyavaş mahallelerimiz başta olmak üzere, Bolaman, Ilıca havzalarında yağış başladığı andan itibaren Büyükşehir Belediyesi, Fatsa Belediyesi, OSKİ, AFAD koordinasyonunda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. 14 ayrı noktada heyelan dolayısıyla yollar kapandı” dedi ve şunları kaydetti:

“Ekiplerimizin aralıksız çalışmaları ile 10 noktada yollarımızı açtık. Mahsur kalan iki vatandaşımızı sağ salim kurtardık. Gece boyunca devam edecek olan yağışlar sebebi ile olası sel, taşkın riski devam etmektedir. Tüm tedbirlerimizi aldık. Yağışlardan dolayı oluşabilecek olası olumsuz durumlar için ekiplerimiz 24 saat sahada olacaklar.”

‘Her şey berbat, yol iz uçmuş’

Araçta mahsur kalan vatandaşlardan Emine Çakmak, “Köyümüz var oraya doğru gelince şiddetli yağmur bizi aldı. Bir ara kaldık. Silecekler çok hızlı çalışıyordu ama yetişemiyordu. Sonra geldik yukarı. Diğer bir mahallemize girdiğimizde imkânı yok. Her şey berbat, yol iz uçmuş. İlk defa böyle bir sel mağduru oluyorum” dedi.

Fotoğraf: DHA

‘Döndüğümüzde bir anda yukarıdan taş koptu arabaya vurdu ’

Büşra Akyurt ise “Kardeşimi köye bırakmaya geçmiştik. Yukarıda sel olduğundan haberimiz yoktu. Yukarı çıkamadık. Aşağıya kaçmayı denedik, aşağıda da sel vardı geri kaçmak üzere döndük. Döndüğümüzde bir anda yukarıdan taş koptu arabaya vurdu ve durduk” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

‘2016’dan daha büyük oldu’

Yavaş Mahallesi Muhtarı Nedim Töngel de mahallelerinde büyük bir afet olduğunu belirterek, “2016 yılındaki afetten daha büyük oldu bu seferki. Mahsur kalan vatandaşlar var. Gündüz 14.00-15.00 gibi başlayan yağmur akşam saat 17.00 – 17.30 gibi heyelana sebep oldu. Çok vatandaşlar yolda kaldı” şeklinde konuştu.

Öte yandan heyelan nedeniyle akşam saatlerinde kapanan Kabataş-Gölköy-Aybastı bağlantı yolunda ulaşım, ekiplerin üç saatlik çalışması sonucu yeniden sağlanmaya başlandı.

Doğu Karadeniz‘de iki gün önce başlayan ve aralıklarla süren sağanak, Giresun’da yaşamı olumsuz etkiledi. Etkili sağanak sel ve taşkınlara neden olurken, merkeze bağlı Duroğlu beledisinde yollarda su birikintileri oluştu. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Beldenin yüksek kesimlerinde mahsur kalanlar AKUT ekiplerince göle dönen yoldan iş makinesi ile kurtarılıp, güvenli alana götürüldü. Beldede bazı park halindeki araçlar da sel suyunun taşıdığı toprakla kaplandı. Bölgede hasar tespiti ve temizlik çalışmasını sürdürüyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.