EkolojiManşetYerel

Giresun’da çevre felaketi: Siyanür atık havuzu patladı, atıklar baraja ulaştı

0

Giresun‘un bağlı Şebinkarahisar ilçesinde Nesko Madencilik AŞ’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı.

Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı‘na ulaştı. Yedikardeş Köyü‘ne ait bahçeler kullanılamaz hale geldi. Aynı yerde 2018’de de benzeri bir felaket yaşanmış, 8 milyon balık ölmüştü.

Mağdur olan ve zehirli atıklar dolayısıyla ciddi endişe taşıdıklarını belirten çevre halkı, patlama sonrasında bahçelerinin kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

İş makinesi hafriyat altında kaldı

NESKO Madencilik AŞ’ye ait flotasyon tesisindeki zehirli atıkların depolandığı havuzların patlamasıyla bir iş makinası hafriyatın altında kaldı.

Yaşanan patlama sonucunda herhangi bir insanın kaybı ve yaralı olmadığı bilgisi paylaşıldı.

‘Bi uyarıda bulunmuştuk’

Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada maden işletmelerinin bölgeye verdiği zarar için “Tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir” dedi.

Atıkların tamamının derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajımıza karıştığı belirtilen açıklamada “Bu konuda geçmişten bugüne kadar yöre halkı, sivil toplum kuruluşları ve tüm çevre bilincine sahip olan duyarlı insanlarımız tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarılar, tüm yazılı başvuruların dikkate alınmaması sonucu bu çevre felaketine sebebiyet verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Eralp Atabek

‘Yasal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız’

Açıklamada “Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeden yapılan kontrolsüz madencilik ve kontrolsüz cevher işleme ve kontrolsüz, bilinçsiz depolama sonucu bu felaketin geleceği açıkça ortada olduğu halde görevli, yetkili ve sorumlular gereğini yapmadıkları için bölgedeki tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir” denildi.

“Bu elim ve kabul edilemez sonuca sebebiyet verenleri kamuoyu önünde hesap vermeye davet eden dernek, bu süreçte yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi: “Sadece ilçemizdeki madenlerin işlenmesinden oluşan atıkların değil, Giresun’un diğer ilçelerindeki madenlerin atıklarının da taşınarak depolandığı bu tesislerin patlamaya hazır bir bomba haline geldiği açıkça ortadayken büyük bir hırsla ve vahşice yapılan bu depolamaya göz yumanlar bölgede bu felaketten etkilenen tüm canlıların vebalini taşıyacaklardır. Yapılan hukuka aykırı ve suç teşkil eden eylemler sonucu doğan çevre felaketi nedeniyle buna sebebiyet verenleri kınıyor ve bir sivil toplum kuruluşu olarak geçmişte sorumluluklarını yerine getirmeyenleri göreve davet ediyoruz.”

Giresun'da siyanür atıklarının toplandığı havuz patladı; atıklar baraja ulaştı

Barajlarda günlük ölçüm yapılsın

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, acilen Kelkit Çayı, Kılıçkaya, Suat Uğurlu ve Çamlıca barajlarında günlük ölçüm yapılarak sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Atal açıklamasında “Giresun, Tokat ve Sivas’taki yurttaşlar, muhtarlıklar, çevre dernekleri, siyasetçiler ve odalar, bulundukları ilin sınırları içindeki tüm akarsulardan ve bilhassa Kelkit Çayı, Kılıçkaya Barajı, Suat Uğurlu Barajı ve Çamlıca Barajı’ndan her gün için ayrı ayrı numune alınarak siyanür ve ağır metal ölçümü yapılıp sonuçlarının taraflarına bildirilmesi ve ayrıca halk sağlığı ve ekonomik boyuttaki zararın daha da artmaması için kamu idareleri tarafından ivedilikle tedbir alması konusunda harekete geçti. Giresun, Tokat ve Sivas’ta yaşayan vatandaşlar, bulundukları illerin İl Hıfzıssıhha Kurulu ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne de bu konuda dilekçeler vermeye hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.