Genetiği değiştirilmiş somon onayı işleme alındı

Frankenfish” olarak bilinen genetiği değiştirilmiş AquaBounty somonunun bu yılın sonuna kadar ABD’de piyasa çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yıllardır ABD basınında (Frankeisten ve İngilizce balık kelimesinde türetilmiş) “Frankenfish” olarak bilinen genetiği değiştirilmiş AquaBounty somonunun bu yılın sonuna kadar ABD’de piyasa çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cuma 26 Nisan 2013’e kadar halkın yorumlarını kabul eden ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu tarihten itibaren 30-60 gün boyunca yorumları değerlendirip, en fazla 120 gün içinde onayını verebilir.

20 Mart 2013’te, Friends of the Earth ABD’deki süpermarket zincirlerinin GD deniz ürünü satmamaları için bir bilgilendirme ve imza kampanyası başlatmıştı. GDO’lu ürün etiketlemesinde büyük bir adım atan Whole Foods’un yanı sıra Trader Joe’s ve sayıları 2,000’den fazla market, FDA onayı alsa bile GD somonu satmayacakları sözünü verdiler.

23 Nisan 2013’te AquaBounty CEO’su Ronald Stotish, Reuters’a yaptığı açıklamada kendinden çok emin bir tavırla, FDA’nın 2013’ün son çeyreğinde onay vermesini beklediğini belirtti ve  “Herhangi yeni bir yasal sorun, yeni bir regülasyon sorunu, yeni bir çevresel sorun çıkmadı” diyerek GD somonun piyasaya çıkmasına kesin gözüyle baktığını ifade etti.

Muhtemelen etiketlenmeyecek ve piyasada diğer somonlardan ayırt edilemeyecek Aquabounty somonu ve ABD somon ithalatı konusunda detaylı bir değerlendirme yazısına (“Genetiği Değiştirilmiş Somon Geliyor”, Ayşe Bereket) şu adresten, ilgili Yeşil Gazete çeviri/haberine ise bu adresten ulaşılabilir.

 

Haber: Ayşe Bereket (twitter:@aysebereket, aysebereket.wordpress.com)

(Reuters, Yeşil Gazete)


Ayşe Bereket
Ayşe Berekethttp://aysebereket.wordpress.com
Diplomat ailesiyle, sonra da kendi başına birçok ülkede yaşadıktan sonra İstanbul’a yerleşti. New York New School for Social Research’ten mezun olduktan sonra, birçok farklı işin yanı sıra uzun yıllar teknik ve kitap çevirmenliği ve editörlük yaptı. Kafayı Monsanto ve GDO’ya takan Ayşe, bir uluslararası STK’nın Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu, ardından da Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu olarak çalıştı. Şu anda bir yandan harıl harıl akademik raporlar ve STK raporları çeviren Ayşe, Yeşil Gazete’ye ve çiçeğe böceğe daha fazla vakit ayırabilmenin de keyfini çıkarıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR