KadınManşet

ABD’de ‘kürtaj hapı’ eczanelerde de satılabilecek

0

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk kez bir kürtaj hapının eczanelerde satılmasını onayladı.

Yüksek Mahkeme‘nin kürtaj hakkını güvence altına alan kararı (Roe Wade) geçen sene iptal etmesiyle birlikte kürtaj haplarına olan talep artmaya başlamıştı.

ABD’de tartışmalı karar: Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan mahkeme kararı iptal
ABD’de kürtaj hakkı eylemlerinde kongre üyeleri gözaltına alındı

24 Haziran 2022 tarihli karara karşı Demokrat Partili Başkan Joe Biden‘ın federal hükümeti, kürtaj haplarına erişimi federal düzeyde arttırmak için bir dizi adım atmıştı. FDA, yaptığı son mevzuat değişikliği ile 2000 yılında “Mifepristone” ilacına getirdiği kısıtlamaları kaldırmış oldu.

FDA tarafından dün günü yapılan açıklamaya göre ilaç, ABD çapında kürtajın serbest olduğu eyaletlerde satılabilecek. İlaç, mevzuat değişikliğinden önce sadece klinikler, doktorlar ve posta ile sipariş gönderen sınırlı sayıdaki eczaneden sağlanabiliyordu.

İlacı üreten şirketler; Danco Laboratories ve GenBioPro, ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, ajansın bu kararını doğruladı. 

Hekimler: Önemli bir adım

Ülkede cinsel sağlık hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşu Guttmacher Enstitüsü’ne göre, ülkede kürtaj uygulamalarının yarısından fazlasında ameliyat yerine haplar kullanılıyor. Karar, Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji adlı meslek örgütü tarafından ileriye doğru “önemli bir adım” olarak nitelendirildi.

ABD’de eczaneler mifepristonu satmak için sertifika başvurusunda bulunabilecek ancak kürtajla ilgili yasal tartışmalar eczanelerin hapı satıp satamayacağı sorusunu yeniden gündeme getirebilir.

Roe-Wade‘in iptal edilmesinin ardından Kasım 2022 itibariyle kürtaj artık çoğu güneyde olmak üzere 13 eyalette yasaklanmıştı: Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama, Batı Virginia.

Kürtaja erişim Georgia’da gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlıyken, Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida’da 15,18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor.

Karar, bu eyaletlerde yaşayan kadınların ilaçla da olsa kürtaj yaptırabilmesi için diğer eyaletlere seyahat etmelerini gerektirecek.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.