Bilim-TeknolojiDoğa MücadelesiManşet

Gençler ‘sürdürülebilir kalkınma’ teknolojilerini yarıştırdı: Orman yangınları, gıda krizi ve atık sulara çözümler

0

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP), Samsung Electronics ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ortaklığında, ‘teknolojiyi daha iyi bir dünya için uygulayan gençleri desteklemek’ şiarıyla düzenlenen“Innovation Campus” eğitim programının üçüncü döneminde dört proje ödül kazandı.

ODTÜ akademisyenlerinin yanı sıra Fütürist Ufuk Tarhan, gazeteci Şelale Kadak, UNDP, TBV ve Samsung’un üst düzey yöneticilerinin yer aldığı jüri, en yaratıcı, yenilikçi, Yapay Zekâ (AI) teknolojilerini en iyi kullanan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) en uygun projeleri seçti.

18-29 yaş arası gençlerden Türkiye’den 5 binin üzerinde başvurunun geldiği programa başvuran ekipler, eleme sürecinde teknik testler ve yetkinlik bazlı bir değerlendirmeden geçirildi.

Başarılı bulunan 25 öğrenci, ODTÜ öğretim üyelerinden beş ay boyunca yapay zekâ konusunda toplam 350 saat süren bir eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.

Birinci proje: Orman yangınlarını erken tespit edebilen makine modeli

Hale Afra İriş, Özge Özkaya ve Gözde Gözütok’ün “Wildfire Forecasting” projesi yarışmada birinciliği kazandı.

Orman yangınlarını erken aşamalarda tespit ederek çevre ve insanların yaşamlarına ağır bedeli olan etkilerini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında, orman yangınlarını yüzde 80 doğruluk oranıyla tahmin eden bir makine öğrenmesi modeli geliştirildi.

Bu model, afet risk azaltma ve afet risk yönetimi ekiplerini erken aşamalarda uyarmaya olanak sağlayacak.

İkinci proje: Atık suların zararlarının önlenmesine yardımcı algoritma

İkinci proje, Serkan Özdemir’in atık suların doğaya zarar vermesini önlemeye yardımcı olan SaveWater projesi oldu.

Projede derin öğrenme tabanlı yapay zeka algoritması kullanılarak doğaya salınan atık suyun oksijen seviyesinin tahmini yapılıyor. Böylece oluşabilecek zararlı durumların önceden saptanması ve bunun da harekete geçmek için hızlandırıcı etki yapması amaçlanıyor.

Proje aynı zamanda bakanlık ve diğer kamu kuruluşları tarafından da fabrikalar için bir denetim mekanizması olarak kullanılabiliyor.

Üçüncüler: Gıda kaybını öngörme ve metin sınıflandırma

Nisa Nur Kılıç, Selçuk Gürses ve Murathan Saygılı’nın “F6: Food for Future – Future for Food” projesi ise üçüncülük kazananlardan biri oldu.

Gelecekte yaşanacak gıda kaybını tahmin etmeyi ve azaltmayı amaçlayan bu proje, yapay zekayı kullanarak gıda kaybının ne kadar, nerelerde ve hangi nedenlerle gerçekleşeceğini öngörmemize yardımcı oluyor.

Bugünün ve yarının en büyük sorunlarından biri olan gıda krizini merkezine alarak hem gıda için gelecek hem de gelecek için gıda yaratmayı amaçlıyor.

Beyza Taşdemir ve Cenk Arda Yılmaz’ın DINo-SDGs projesi de üçüncü seçildi.

Dino-SDGs adlı araç, son teknoloji derin öğrenme yöntemlerini kullanarak, girdi olarak verilen metinlerin hangi SKA’lar ile ilgili olduğunu yüksek başarıyla tahmin ediyor. Akademiden endüstriyel sektöre, toplumun her kesiminden birey ve kurumların kullanabileceği bir sınıflandırma aracı sunarak SKA’lara ulaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.