ManşetDünyaİklim Krizi

Geçen sene 59 milyon insan yerinden edildi

0

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından dün yapılan açıklamada, geçen sene 59,1 milyon insanın çatışma ve aşırı hava olayları nedeniyle ülke sınırları içerisinde evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Rakam 2020’de kaydedilenden dört milyon kişi daha fazla.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi’nin (IDMC) son güncel küresel raporuna işaret edilen açıklamada IOM, raporu afetlerden ve diğer krizlerden etkilenen toplulukları desteklemede organizasyonlar, insani yardım kuruluşları ve hükümetler için değerli bir araç olarak nitelendirdi ve ekledi:

“İnsani yardım ve temel hizmetlerin insanların en çok ihtiyaç duyduğu yerlere ulaşmasını sağlamak için insan hareketliliği eğilimlerini anlamak, yönetmek ve bunlara uyum sağlamak hayati önem taşıyor.”

İlgili haber: UNDP: 25 yıl içinde 200 milyon iklim göçmeni bekliyoruz

Afetlerden kaçış

Son 15 yılda, ülke sınırları içinde evini terk etme nedenlerinin büyük çoğunluğunun afetlerin etkisi nedeniyle gerçekleştiği bildirildi. Buna göre afetler, yerinden edilme konusunda çatışma ve şiddetten daha çok tetikleyici unsur oldu.

İlgili haber:  BM’den iklim göçü açıklaması: Ayrımcılığa uğrayabiliyorlar

Rapora göre geçen yıl da bir istisna olmadı. Sel, fırtına ve siklon gibi hava olayları 2021’de başta Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere yaklaşık 23,7 milyon insanın ülke içinde evlerini terk etmesine neden oldu.

İlgili haber: Altı ayda ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı 15 milyona ulaştı

Ayrıca IOM iklim değişikliğinin beklenen etkileriyle birlikte iddialı bir iklim eylemi ortaya koyulmadığı sürece sayıların gelecek yıllarda artacağı konusunda uyarıda da bulundu.

İlgili haber: Somali’de kuraklıktan 4,3 milyon kişi etkilendi, 540 bin kişi göç etti

Öte yandan çatışma ve şiddet kaynaklı yerinden edilme oranında bir önceki yıla göre 2021’de yüzde 50’lik bir artış gerçekleşti. 14,4 milyon insan bu nedenle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çoğunluk ise Afrika’da, Etiyopya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, kaydedildi. Afganistan ve Myanmar’da da benzeri görülmemiş rakamların kaydedildiği bildirildi.

İlgili haber: Ukrayna’da 11 milyon kişi yerinden edildi, AB’den Rusya’ya yeni yaptırım paketi

Rapordaki verilere göre; Türkiye’de 2008’den 2021’e kadar yerinden edilen 1,1 milyon insandan 400 bin 967’sinin yaşadığı yeri terk etme sebebi afetlerdi.

Türkiye’de 2008 ve 2021 tarihleri arasında deprem nedeniyle 292 bin kişi, orman yangınları nedeniyle 81 binin üzerinde kişi ve sel nedeniyle de yaklaşık 26 bin kişi yerinden oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.