Ekolojik Yaşam

GDO’lu yeme onay geldi

0

Biyo Güvenlik Kurulu, genetiği değiştirilmiş organizma içeren ürünler konusunda yeni bir karar verdi. Genetik şifresi değiştirilmiş 3 çeşit soya fasülyesinin Türkiye’de ‘hayvan’ yeminde kullanılmasına izin çıktı.

Genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili düzenlemeleri içeren Biyo Güvenlik Yasası kapsamında oluşturulan Biyo Güvenlik Kurulu ilk kararlarını aldı.

Gıda ve yem amaçlı kullanılacak GDO için eşik değeri binde 9 olarak belirleyen kurul, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin 3 değişik türdeki GDO’lu soya fasulyesi için yaptığı başvuruyu sonuçlandırdı.

Başvuru, bilimsel risk ve sosyo ekonomik değerlendirme komitelerinde incelendi ve GDO’lu soya fasulyesinin hayvan yemi olarak kullanılmasına onay verdi.

GDO’lu soya fasulyesi türlerinin kullanıldığı alanlarda etiketleme zorunluluğu yerine getirilecek. Bu ürünlerin taşınması sırasında çevreye bulaşmasını engelleyici tedbirler alınacak.

Bu ürünleri ithal eden ve kullananların herhangi bir kaza riskine karşı acil müdahale eylem planıhazırlaması şartı da getiriliyor.

Yem Sanayicileri Birliği ve Biyo Güvenlik Kurulu yetkilileri, onay verilen GDO’lu soya fasulyesi türlerinin dünyada kullanıldığını Avrupa Birliği’nde de onaylandığını vurguladı.

Biyo Güvenlik Kurulu oluşturulana kadar görev yapan Bilimsel Komite ise daha önce GDO’lu pamuk, kanola, şeker pancarı ve patatese onay vermişti. (Ntv)

You may also like

Comments

Comments are closed.