ManşetTürkiye

Gazeteci ve akademisyen Kürşat Bumin hayatını kaybetti

0

Bir süredir kanser tedavisi gören yazar, gazeteci ve akademisyen Kürşat Bumin hayatını kaybetti. Ailesi, 71 yaşındaki Bumin’in tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini belirtti.

Bumin’in cenazesi perşembe günü (15 Kasım) öğle namazını müteakiben Bebek Camii’nden İzmir’e uğurlanacak. Burada, Alsancak Hocazade Camiisi’nde düzenlenecek törenden sonra toprağa verilecek.

1988’de kurulan ilk Yeşiller Partisi’nin programını yazan isimlerden biri olan Kürşat Bumin Ağaçkakan dergisinin de yazarları arasındaydı.

Kürşat Bumin kimdir?

Kürşat Bumin, 1947 yılında Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. 1972- 1980 yılları arasında Paris’te siyaset felsefesine ilişkin çalışmalar yaptı ve çeşitli dergilerde makaleleri yayınlandı. 10 yıl Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. Ardından 1998’den itibaren Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde de ders verdi. Bumin Bilgi Üniversitesi’nde son dersini 27 Mayıs 2016’da verdi.

Medya eleştirilerini içeren “MedyaKronik” isimli kitabını öğretim görevlisi olarak bulunduğu Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde verdiği derslerin hazırlıkları ve notlarıyla meydana geldi.

“MedyaKronik” isimli internet sitesinin kurucularından. Ayrıca Ali Sirmen ile birlikte SkyTürk kanalında bir televizyon programı sundu.

Tülin Bumin ile evli olan Kürşat Bumin, 3 Nisan 2013 tarihinde AKP hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil İnsanlar listesine Karadeniz Bölgesi Temsilcisi olarak girdi. Karadeniz listesinde Bumin’in yanı sıra Yusuf Şevki Hakyemez, Vedat Bilgin, Fatma Benli, Şemsi Bayraktar, Oral Çalışlar, Orhan Gencebay, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken bulunuyordu.

Yine akil insanlar heyetinde yer alan ve 20 Şubat 2018’de tutuklanıp, 27 Haziran 2018’de tahliye edilen 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın serbest bırakılması için 18 Mayıs 2018’de 16 “akil insan”la birlikte çağrıda bulunmuştu.

Bu isimler şöyleydi: Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Doğu Ergil, Etyen Mahçupyan, Kadir İnanır, Kürşat Bumin, Levent Korkut, Mithat Sancar, Murat Belge, Oral Çalışlar, Öztürk Türkdoğan, Tarhan Erdem, Tarık Çelenk, Vahap Çoşkun, Yücel Sayman.

Bumin, Murat Belge ve Baskın Oran’ın ardından Ekim 2014’te “Bu ortamda akillik olmaz” diyerek akil insanlar heyetinden ayrılmıştı.

Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Kürşat Bumin, Gezi direnişi sırasında yazdığı “Gezi’nin mizahı bambaşka” başlıklı köşe yazısı sonrası gazeteden atıldı. Bumin, son olarak Gazete Duvar’da yazıyordu.

Kitapları:

1981 – Sivil Toplum ve Devlet
1983 – Batı’da Devlet ve Çocuk
1986 – Demokrasi Arayışında Kent
1997 – Okulumuz, Resmi İdeolijimiz ve Politikaya Övgü
1998 – MedyaKronik
2002 – Hukuksuzluğun Günlüğü
2002 – Otoriter Demagoji Farklı Ol, Benim Gibi Ol

 

(T24, Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.