ManşetBilim-Teknoloji

Galaksimizin merkezindeki kara deliğin ilk görüntüsü yayımlandı

0

Galaksimiz Samanyolu‘nun merkezindeki çok büyük bir kara deliğin görüntüsü, NASA bilim insanları tarafından ilk kez paylaşıldı. Saggitarrius A (SgrA) ismi verilen gizemli nesne, bugüne kadar görüntülenebilen yalnızca ikinci kara delik.

Kara deliğin görüntüsü, ABD Washington ve dünyanın farklı noktalarında aynı anda düzenlenen altı basın toplantısıyla yayımlandı.

SgrA‘yı görüntülemeyi başaran NASA’nın Event Horizon Teleskopu (EHT), dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskopundan oluşuyor. Teleskobu yöneten uluslararası bilim insanları grubu, 2019’da da farklı bir galaksinin kalbindeki Messier 87 (M87) kara deliğinin ilk fotoğraflarını ortaya çıkarmıştı.

Galaksimizin merkezindeki nazik dev

Güneş‘in 4 milyon katı kütleye sahip olan SgrA, Dünya‘dan yaklaşık 26 bin ışıkyılı (9,5 trilyon kilometre) uzaklıkta yer alıyor.

Gruptaki bilim insanlarından Prof. Dr. Feryal Özel, yeni kara deliği “galaksinin merkezindeki nazik dev” olarak adlandırdı.

Neden önemli?

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere neredeyse tüm galaksilerin merkezinde, ışık ve maddenin kaçamadığı bu dev kara deliklerin bulunduğuna inanıyor.

Son derece yoğun maddeler olan kara deliklerin içindeki yerçekimi o kadar kuvvetlidir ki hiçbir şey, hatta ışık bile kaçamaz: Sonuç olarak, onları görüntülemek çok zordur.

Projede bilim insanları, kara deliği temsil eden karanlık bir alanın etrafında bir ışık halkası aradılar. Bu, kara deliğin gölgesi veya silueti olarak biliniyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, yeni görüntülerle ilgili şöyle dedi:

“Bu kara deliğe daha kapsamlı bakmak, çevresi üzerindeki kozmik etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak. Bu bizi geleceğe taşıyarak asla hayal bile edemeyeceğimiz keşifleri ortaya çıkaracak uluslararası işbirliğinin bir örneği.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.