İklim KriziManşet

G20 liderleri, 1,5 derece hedefini sürdürmeyi kabul etti: Taahhütlerimizi yerine getireceğiz

0
Liderler, bugün Tahura Ngurah Rai Mangrove Orman Parkı'ndaki bir mangrov dikme etkinliği sırasında fide dikti. 16 Kası, Bali. Fotoğraf: Mast Irham / Reuters

Endonezya Bali‘de düzenlenen 17’inci G20 Zirvesi‘ndeki liderler, küresel ısınmadaki artışı 1,5 derece ile sınırlama çabalarını sürdürme konusunda anlaştıklarını ve COP27 iklim müzakerelerinw potansiyel bir destek olarak kömür kullanımını aşamalı olarak azaltma çabalarını hızlandırmaları gerektiğini kabul ettiklerini açıkladı.

Bugünkü toplantı ardındanyayınlanan bildiride, “Sıcaklık artışını 1,5C ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeye kararlıyız. Bu, tüm ülkelerin anlamlı ve etkili eylemlerini ve taahhüdünü gerektirecek” denildi.

Haftanın sonuna kadar iklim krizine karşı mücadelede atılacak somut adımlarda bir anlaşmaya varılması konusunda henüz bir ilerlemenin yaşanmadığı COP27‘deki delegeler, gelişmiş ülkelerin iklim konusunda yeni taahhütlerde bulunmaya istekli olduklarına dair olası mesajlar için G20 zirvesini yakından izliyorlar.

ABD İklim Elçisi John Kerry, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, birkaç ülkenin “COP27 zirvesinin resmi metninde 1.5C hedefinden bahsetmeye direndiğini” söylemişti.

Bildiride G20 liderleri, devam etmekte olan COP27’deki delegeleri, iklim değişikliğini hafifletme ve iklim değişikliğine uyum sağlama konusundaki zirvedeki çabalarını “acil olarak artırmaya” çağırdı.

(Soldan sağa) ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir mangrov ekim etkinliğinde fidan dikti.

“Liderlik rolümüzün bilincinde olarak, UNFCCC’nin (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) Paris Anlaşması’nın ve sıcaklık hedefinin tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirerek iklim değişikliğiyle mücadele etme hedefi doğrultusunda kararlı taahhütlerimizi yeniden teyit ediyoruz.

Bildiri ayrıca, “ulusal koşullara uygun olarak ve adil geçişlere yönelik desteğe duyulan ihtiyacı kabul ederek, kesintisiz kömür enerjisinin aşamalı olarak durdurulmasına yönelik çabaların” hızlandırılması gerektiğini de söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci kömür alıcısı olan Hindistan, ülkelerin geçen yıl COP26’da üzerinde anlaşmaya varılan kömürü aşamalı olarak azaltmak için daha dar bir anlaşma yerine tüm fosil yakıtları aşamalı olarak azaltmayı kabul etmesini istiyor.

G20 liderleri, “COP26 Glasgow İklim Paktı’nın uygulanmasında üzerimize düşeni tam olarak yapacağız” dedi.

Bildiride ayrıca “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını” kademeli olarak kaldırmaya yönelik uluslararası bir hedef yeniden teyit edildi ve gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğinin azaltılması için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhütlerini yerine getirmeye çağırıldı.

AB emisyon azaltım hedefini güncelledi

Dün COP27’de Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlarını azaltma hedefini çok az da olsa yükselttiğini duyurdu.

27 ülkeden oluşan bloğun üst düzey iklim yetkilisi Frans Timmermans, delegelere, AB’nin 2030 yılına kadar emisyonları azaltma hedefini 1990 seviyelerine kıyasla daha önce %55 olan hedefi %57’ye çıkaracağını söyledi.

Timmermans, artışın AB’nin Avrupa’daki savaştan kaynaklanan enerji krizi nedeniyle taahhütlerinden geri adım atmadığını gösterdiğini söyledi.

“Avrupa rotasında kalıyor. Aslında, daha da hızlanıyoruz.”

Çevreci gruplar, AB’nin adil payının 2030’a kadar en az %65 oranında kesilmesi gerektiğini söyleyerek AB’nin artan hedefini “ekmek kırıntıları” olarak nitelendirdi.

İklim Eylem Ağı Avrupa’dan Chiara Martinelli, “Bu küçük artış, cephedeki en savunmasız ülkelerden gelen çağrıların hakkını vermiyor. Sera gazı salma konusunda yoğun bir geçmişe sahip olan AB, iklim değişikliğinin hafifletilmesine öncülük etmezse, kim edecek?”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.